Sernik Dyniowy z Polewą Miodowo – Migdałową
Sernik Dyniowy z Polewą Miodowo – Migdałową
Dziś zachęcam wszystkich miłośników serników do wypróbowania
przepisu na typowo jesienny Sernik Dyniowy, który pieczony jest na herbatnikowo
– migdałowym spodzie a masa serowa wzbogacona miąższem z pieczonej dyni. Całość
oblana miodowo – migdałową polewą, czego efektem końcowym jest przepyszny,
mocno wilgotny, aksamitnie kremowy i rozpływający się w ustach sernik o
przepięknej pomarańczowej barwie. Polecam gorąco.
Składniki na spód:
- 300 g herbatników
- 150 g mielonych migdałów
- 80 g masła
Składniki na masę sernikową:
- 350 g pieczonej dyni (najlepiej Hokkaido)
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego (Dr. Oetker)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu wanilinowego
- 4 jajka
Składniki na polewę:
- 180 g miodu
- 80 g masła
- 150 g blanszowanych migdałów
- 7 łyżek śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(sam spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do
tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Herbatniki wraz z migdałami zmiksować dokładnie na bardzo
drobno (na tzw. ,,piasek”). Masło roztopić, dodać do zmielonych herbatników i
wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać.
Odstawić do lodówki.
Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć
gniazda nasienne. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C
i piec przez ok. 40 minut do miękkości (widelec powinien lekko wchodzić w
miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Następnie przy pomocy łyżki
lub noża wydrążyć miękki miąższ i zmiksować blenderem na gładkie purée (gdyby
dynia była zbyt wodnista, wówczas należy ją dobrze odcisnąć w gazie).
Z dyniowego purée odmierzyć potrzebną ilość, dodać oba
aromaty, cukier i umieścić w misie miksera wraz z serkiem Mascarpone. Zacząć
ucierać na średnich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo
dodawać twaróg sernikowy nie przerywając miksowania (obroty można zwiększyć). Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, budyń (sam
proszek) oraz jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku).
Masę serową wylać na herbatnikowo – migdałowy spód i wstawić
do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym
piekarniku i piec sernik przez 1 godzinę.
Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z
kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej
przygotować polewę.
Śmietankę zagotować, zdjąć z palnika i odstawić na bok. W
drugim garnuszku umieścić miód i masło. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło
się rozpuści a całość się zagotuje.
Gdy masa się zagotuje zmniejszyć moc palnika do minimum i
gotować całość przez ok 5-6 minut, aż masa zgęstnieje i ściemnieje, mieszając całość
od czasu do czasu. Następnie garnek zdjąć z palnika i dodać gorącą śmietankę, wymieszać.
Dodać blanszowane migdały i ponownie całość wymieszać. Odstawić do ostygnięcia
na około 10-15 minut. Następnie wylać polewę na wierzch sernika, wyrównać.
Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać
dobrze schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz