Muffiny Dyniowe z Konfiturą Wiśniową i Białym Lukrem


Muffiny Dyniowe z Konfiturą Wiśniową i Białym Lukrem

Sezon na dynie w pełni, dlatego przedstawiam dziś kolejną propozycję jak można ją wykorzystać. Pomarańczowe, delikatne i wilgotne w środku jesienne Muffiny z dodatkiem pieczonego dyniowego purée, wiśniową konfiturą w środku oraz białym lukrem, zwieńczone małą wisienką to świetny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Są bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam gorąco.



Składniki:
(na 24 sztyki)



- 450 g mąki

- 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej

- 200 g cukru

- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Dr. Oetker

- 2 op. cukru wanilinowego

- 3 jajka

 - 300 g purée z pieczonej dyni

- 100 ml mleka

- 220 g masła, roztopionego

- szczypta soli



Dodatkowo:


- słoiczek konfitury wiśniowej

- biały lukier gotowy Dr. Oetker




Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do 190°C.

Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami.

Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut do miękkości (widelec powinien lekko wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Następnie przy pomocy łyżki lub noża wydrążyć miękki miąższ i zmiksować blenderem na gładkie purée (gdyby dynia była zbyt wodnista, wówczas należy ją dobrze odcisnąć w gazie).

Mąkę przesiać do misy miksera razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, cukry waniliowe, szczyptę soli. Wymieszać.

W drugiej misce purée z dyni wymieszać z jajkami, mlekiem, aromatem pomarańczowym oraz roztopionym i przestudzonym masłem.

Teraz wszystkie składniki delikatnie połączyć ze sobą przy pomocy miksera ustawionego na najniższe obroty. Stopniowo zwiększać obroty miksera, aby całość dobrze się wymieszała i powstała jednolita i gładka masa o konsystencji bardzo gęstego jogurtu. W razie potrzeby można dolać odrobinę mleka.

Ciasto wykładać do papilotek (ok 1 ½ łyżki na każdą foremkę). Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, do tzw.: suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić.

Konfiturę wiśniową zmiksować blenderem na gładki mus. Przy pomocy worka cukierniczego z tylką / końcówką do szprycowania, napełniać delikatnie każdą Muffinkę konfiturą. Na koniec polać wierzch każdej Muffiny błyskawicznym białym lukrem gotowym Dr. Oetker (lukier przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Udekorować Muffiny wisienką (kandyzowaną, mrożoną, z zalewy, z konfitury itp.)




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty