Ciasto Mocha


Ciasto Mocha

Idealne ciasto dla koneserów kawy z domieszką czekolady. Ciasto jest mocno aromatyczne, wilgotne w środku a śmietankowa, kremowa pianka jest idealnym jego uzupełnieniem. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i uda się każdemu. Polecam gorąco.



Składniki:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 250 ml mocnej kawy
- 115 g mąki pszennej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 100 g mielonych orzechów lub migdałów


Składniki na krem:

- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego (wg preferencji)
- 3 łyżki gorzkiego kakao do posypania.


Przygotowanie:

Tortownicę o Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Piekarnik rozgrzać do 160°C. 

Zaparzyć 250 ml bardzo mocnej kawy.

W garnuszku umieścić masło, cukier, kawę i czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się masła i czekolady aż masa będzie jednolita i gładka. Lekko przestudzić. Białko oddzielić od żółtka. Następnie umieścić masę w misie miksera i dodać mąkę pszenną, kukurydzianą oraz żółtko. Wszystko zmiksować na gładką masę. Białko ubić z łyżką cukru pudru na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do masy przy użyciu łopatki. Na koniec dodać zmielone orzechy lub migdały i ponownie całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50-60 min (lub do czasu tzw. suchego patyczka). Pozostawić ciasto po upieczeniu na 10 min w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć na blat do całkowitego wystygnięcia.


Przygotowanie kremu:

Mocno schłodzoną śmietankę i serek Mascarpone umieścić w misie miksera, dodać cukier puder i zacząć miksować na małych obrotach. Zwiększać obroty miksera i ubijać całość do momentu aż krem zacznie gęstnieć i zrobi się stabilny. Należy uważać i cały czas kontrolować konsystencję kremu, aby go nie przebić. Pod koniec ubijania dodać aromat waniliowy lub migdałowy i chwilkę jeszcze miksować.

Krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta i posypać gorzkim kakao. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty