Ciasto Mocha
Ciasto Mocha
Idealne ciasto dla koneserów kawy z domieszką czekolady.
Ciasto jest mocno aromatyczne, wilgotne w środku a śmietankowa, kremowa pianka
jest idealnym jego uzupełnieniem. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i
uda się każdemu. Polecam gorąco.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 250 ml mocnej kawy
- 115 g mąki pszennej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 100 g mielonych orzechów lub migdałów
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego (wg
preferencji)
- 3 łyżki gorzkiego kakao do posypania.
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(sam spód). Piekarnik rozgrzać do 160°C.
Zaparzyć 250 ml bardzo mocnej kawy.
W garnuszku umieścić masło, cukier, kawę i czekoladę.
Podgrzewać na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się masła i czekolady aż masa
będzie jednolita i gładka. Lekko przestudzić. Białko oddzielić od żółtka.
Następnie umieścić masę w misie miksera i dodać mąkę pszenną, kukurydzianą oraz
żółtko. Wszystko zmiksować na gładką masę. Białko ubić z łyżką cukru pudru na
sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do masy przy użyciu łopatki. Na
koniec dodać zmielone orzechy lub migdały i ponownie całość delikatnie wymieszać.
Masę przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
przez 50-60 min (lub do czasu tzw. suchego patyczka). Pozostawić ciasto po
upieczeniu na 10 min w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie
wyjąć na blat do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Mocno schłodzoną śmietankę i serek Mascarpone umieścić w
misie miksera, dodać cukier puder i zacząć miksować na małych obrotach.
Zwiększać obroty miksera i ubijać całość do momentu aż krem zacznie gęstnieć i
zrobi się stabilny. Należy uważać i cały czas kontrolować konsystencję kremu,
aby go nie przebić. Pod koniec ubijania dodać aromat waniliowy lub migdałowy i
chwilkę jeszcze miksować.
Krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta i posypać
gorzkim kakao. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze
stężał.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz