Ciasto Dyniowe


Ciasto Dyniowe

Typowo amerykańskie ciasto (placek), który pysznie smakuje i po prostu nie może się nie udać! Jest bardzo delikatne, mięciutkie i wilgotne w środku. Maga proste i szybkie w przygotowaniu. Swoim wyglądem bardzo podobne do ciasta marchewkowego. Polecam do wypróbowania.



Składniki:

- 250 g miąższu z dyni startego na tarce (najlepiej Hokkaido)
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½  łyżeczki przyprawy do piernika
 - garść mielonych orzechów (laskowe, włoskie)
- garść mielonych migdałów
- Szczypta soli


Dodatkowo:

- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (wg preferencji)



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawę do piernika oraz sól. Wymieszać.

W garnuszku rozpuścić masło, dodać aromat waniliowy i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Z dyni usunąć gniazda nasienne, pokroić ją na mniejsze części i obrać ze skórki. Zetrzeć dynię na tarce z małymi oczkami i odmierzyć potrzebną ilość miąższu.

Masło ubić z żółtkami mikserem i dodać suchą mieszankę (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika i sól). Dodać miąższ z dyni oraz zmielone migdały i orzechy, wymieszać. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę (jak do bezy). Delikatnie przy pomocy łyżki lub łopatki (w przynajmniej trzech turach) wmieszać białka do masy dyniowej tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita masa.

Okrągłą blachę o Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) i przelać do niej ciasto. Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piez ok 40 -50 min (do tzw.: suchego patyczka).

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i umieścić w szczelnym, foliowym woreczku (można użyć jednorazowego rękawa cukierniczego – pilnować, aby do woreczka nie dostała się woda). W garnku zagotować wodę i zanurzyć w niej woreczek z czekoladą. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści odciąć koniuszek woreczka i przyozdobić wierzch wystudzonego ciasta wg własnej fantazji.  





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty