Ciasteczka Amaretti


Ciasteczka Amaretti

Ciasteczka Amaretti – znane też pod nazwą Makaroniki - to przepyszne, mięciutkie i lekko ciągnące smakołyki, które zachwycają swoją delikatnością i mocnym migdałowym aromatem. Zamiast migdałów można użyć także mielonych orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, pistacjowych, maku, a nawet pestek dyni, nasion słonecznika czy zmielonych płatków owsianych. Idealnie pasują do wszelkiego rodzaju deserów lodowych lub jako przekąska do kawy lub herbaty. Polecam.


 Składniki:

- 340 g mączki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów
- 250 g cukru pudru, przesianego
- 4 białka klasy L
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 20 ml spirytusu (można pominąć)



Przygotowanie:

Z 250 g cukru odsypać ok ¾, przesiać przez sitko i wymieszać z mączką migdałową.


Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem (jak do bezy). Piana musi być gęsta i lśniąca a cały cukier dobrze utarty. Następnie delikatnie wmieszać je do mączki migdałowej z cukrem - powinna powstać gęsta, klejąca masa. Do 20 ml spirytusu dodać wszystkie aromaty i wymieszać. Całość wlać do masy i ponownie delikatnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego formować małe kleksy z masy zachowując ok 4 cm odstępy między nimi (podczas pieczenia podwoją objętość).

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 160°C, aż uzyskają kolor złotego brązu. Pieczone przez ok 15 min - będą ciągnące i miękkie w środku natomiast pieczone 20 minut będą bardziej suche i chrupiące.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty