Zupa Krem Buraczkowa


Zupa Krem Buraczkowa

Zupa Krem Buraczkowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodka, o intensywnej barwie i mocno warzywnym smaku. Jednocześnie jest też bardzo sycąca a podana na ciepło mocno rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni, ale nie tylko. To ostatnio jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Zupa Krem Buraczkowa ma to do siebie, że smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i uniwersalna o każdej porze roku. Tak, więc jeśli ktoś zastanawia się, jaką zupę przygotować z niedzielnego rosołu to polecam Zupę Krem Buraczkową. Jest naprawdę przepyszna.

Składniki:

- ok 1 kg ugotowanych buraków
- 5 średnich ziemniaków
- 2 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki (korzeń)
- kawałek ugotowanego selera
- 4 cm korzenia imbiru
- 3 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 cebule
- 1½  łyżki klarowanego masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka



Przygotowanie:

Buraki ugotować do miękkości a następnie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami lub pokroić na mniejsze kawałki. 

Ziemniaki obrać i ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie do miękkości.

Cebulę, czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Na koniec dodać tarty imbir i chwilkę jeszcze podsmażyć. Starte buraki zalać bulionem drobiowym lub warzywnym i zagotować. W trakcie gotowania dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem oraz ugotowane ziemniaki i pozostałe ugotowane warzywa pokrojone w kostkę (najlepiej wykorzysta warzywa, z których powstał bulion). Całość doprawić przyprawami do smaku a na koniec dokładnie zblendować blenderem na gładki i jednolity krem. 

Podawać na ciepło lub na zimno, jak to lubi. Można krem delikatnie zabielić śmietanką wg własnych preferencji.





Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty