Zupa Krem Buraczkowa
Zupa Krem Buraczkowa
Zupa Krem Buraczkowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodka,
o intensywnej barwie i mocno warzywnym smaku. Jednocześnie jest też bardzo
sycąca a podana na ciepło mocno rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni, ale
nie tylko. To ostatnio jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Zupa Krem
Buraczkowa ma to do siebie, że smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na
zimno. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i uniwersalna o każdej porze
roku. Tak, więc jeśli ktoś zastanawia się, jaką zupę przygotować z niedzielnego
rosołu to polecam Zupę Krem Buraczkową. Jest naprawdę przepyszna.
Składniki:
- ok 1 kg ugotowanych buraków
- 5 średnich ziemniaków
- 2 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki (korzeń)
- kawałek ugotowanego selera
- 4 cm korzenia imbiru
- 3 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 cebule
- 1½ łyżki
klarowanego masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Przygotowanie:
Buraki ugotować do miękkości a następnie zetrzeć na tarce z
grubymi oczkami lub pokroić na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obrać i ugotować w
oddzielnym garnku w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę, czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać ze skórki i
zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć
posiekaną cebulę i czosnek. Na koniec dodać tarty imbir i chwilkę jeszcze podsmażyć.
Starte buraki zalać bulionem drobiowym lub warzywnym i zagotować. W trakcie
gotowania dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem oraz ugotowane
ziemniaki i pozostałe ugotowane warzywa pokrojone w kostkę (najlepiej
wykorzysta warzywa, z których powstał bulion). Całość doprawić przyprawami do
smaku a na koniec dokładnie zblendować blenderem na gładki i jednolity krem.
Podawać
na ciepło lub na zimno, jak to lubi. Można krem delikatnie zabielić śmietanką wg
własnych preferencji.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz