Torcik Prince Polo
Torcik Prince Polo
Na zbliżający się weekend proponuję przepyszny Torcik Prince
Polo z dodatkiem owych batoników, chrupiących orzechów, migdałów i
aromatycznych wiórków kokosowych. Torcik jest naprawdę obłędny. Delikatny, wbrew
pozorom nie jest zbyt słodki i zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go
skosztować. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale naprawdę dla efektu
końcowego watro poświęcić mu ten czas. Sprawdzi się praktycznie przy każdej
okazji. Polecam bardzo gorąco.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 40 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na bakaliowy blat bezowy:
- 7 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 100 g mielonych blanszowanych płatków migdałowych
- 100 g orzechów Pekan (posiekanych)
- 100 g orzechów laskowych (posiekanych)
- 80 g wiórków kokosowych
- 2 batoniki Prince Polo rozmiar XXL
Składniki na krem:
- 750 ml mleka
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1½ łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
- 300 g miękkiego masła
- 1 czekolada mleczna lub gorzka (wg. preferencji)
- 2 batoniki Prince Polo rozmiar XXL
Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
- 250 ml mocnej kawy
- 4 łyżki cukru
- 50 ml wódki lub spirytusu (opcjonalnie)
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
Przygotowanie biszkoptu:
Okrągłą tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(sam spód).
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Białka jaj oddzielić od żółtek i umieścić w misie miksera.
Ubić na pianę a następie partiami dodawać cukier (łyżka po łyżce dokładnie
ubijając po każdej dodanej części cukru). Gdy masa białkowa będzie już lśniąca
i bardzo gęsta zacząć dodawać żółtka – pojedynczo, miksując dokładnie po każdym
dodaniu żółtka. Dodać aromat waniliowy i chwilę jeszcze miksować. Mąkę, proszek
do pieczenia, kakao przesiać przez sitko i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie
w minimum trzech turach zacząć dodawać mieszankę mączną do masy jajecznej i
delikatnie mieszać łyżką lub szpatułką do połączenia składników (nie używać już
na tym etapie miksera). Gdy masa będzie już miała jednolitą konsystencję
przelać ją do wcześniej przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Biszkopt piec prze ok 40 min do tzw.: suchego patyczka.
Po
upieczeniu wyjąć na kratkę i wystudzić.
Wystudzony biszkopt podzielić na dwa
równe blaty.
Odstawić w suche miejsce.
Przygotowanie blatu bezowego:
Okrągłą tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(sam spód).
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Białka ze szczyptą soli ubić na pianę a następnie zacząć
dodawać cukier (łyżka po łyżce dokładnie ubijając po każdej dodanej części
cukru). Masa musi być bardzo gęsta i lśniąca.
Orzechy pekan, orzechy laskowe, blanszowane płatki migdałów,
wiórki kokosowe i batoniki Prince Polo rozdrobnić w mikserze na drobniejsze
kawałki lub posiekać nożem. Następnie delikatnie wmieszać je do masy bezowej. Masę
wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
ok 35 min, aż beza lekko się zrumieni.
Gotową odstawić do wystygnięcia
Przygotowanie kremu:
Żółtka, cukier, aromat waniliowy, oba rodzaje mąki i jedną
szklankę mleka wymieszać dokładnie trzepaczką, tak, aby masa była jednolita i bez
grudek. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka powoli wlać masę mączno - jajeczną
i cały czas energicznie mieszać trzepaczką, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy masa
będzie już bardzo gęsta zdjąć garnek z ognia i odstawić do całkowitego
wystygnięcia. Masę przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać wierzchu masy
budyniowej).
Gdy budyń będzie już zimny w misie miksera utrzeć masło na
puszystą i biała masę. Następnie do masy dodawać budyń, łyżka po łyżce nie
przerywając ucierania, aż konsystencja kremu będzie jednolita i gładka.
Batoniki i czekoladę posiekać nożem na drobne kawałki a
następnie wmieszać je delikatnie (łyżką) do kremu. Gotowy krem odstawić w
chłodne miejsce (na tym etapie nie musi to być lodówka).
Przygotowanie ponczu:
Zaparzyć ok 250 ml mocnej kawy. Dodać cukier, wymieszać i
odstawić do wystygnięcia. Na koniec dodać alkohol, wymieszać.
Przygotowanie polewy:
Polewę należy przygotować na samym końcu, gdy ciasto będzie
już gotowe.
Oba rodzaje czekolady połamać na mniejsze kawałki. Śmietankę
zagotować i do gorącej dodać połamaną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać aż
czekolada się całkowicie rozpuści a masa będzie gładka i jednolita.
Przygotowanie Torcika Prince Polo – końcowe:
W tortownicy, w której pieczony był biszkopt zamknąć
zewnętrzny rant i na dnie ułożyć jeden z blatów biszkoptu. Delikatnie, ale
równomiernie nasączyć go wystudzonym ponczem. Na tak przygotowany blat wyłożyć
połowę kremu budyniowego, wyrównać. Następnie ułożyć blat bezowy i przykryć go
drugą połową kremu budyniowego. Całość zamknąć drugim blatem biszkoptu i
również go nasączyć ponczem. Wszystko delikatnie docisnąć i schłodzić torcik w
lodówce przez min 1h.
Przed upływem tego czasu dopiero przygotować polewę
czekoladową. Schłodzone ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki na
kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz