Pleśniak
Pleśniak
Pleśniak to ciasto, które bardzo modne i popularne było w
latach 40-tych. Potem w latach 80-tych na chwilę wróciło do łask i bywało na
stołach podczas różnych imprez okolicznościowych. Znane jest też pod nazwą
skubaniec lub przekładaniec. Dziś ponownie, coraz częściej wraca na polskie
stoły i zachwyca wielbicieli słodkości. Jest to ciasto dość proste w
przygotowaniu i jednocześnie bardzo pyszne. Polecam gorąco.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła, schłodzonego
- 5 żółtek
- 400 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku
do pieczenia
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 600 g konfitury wiśniowej lub innej z kwaśnych owoców
Składniki na bezową piankę:
- białka z 5 jaj
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasta:
Zimne masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami
i dodając pozostałe składniki zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3
równe części i do jednej z nich dodać kakao, po czym ponownie zagnieść, aby
kakao dokładnie połączyło się z ciastem. Uformować 3 kule i każdą owinąć folią
spożywczą a następnie włożyć do zamrażarki na ok 30 min.
Przygotowanie bezowej pianki:
Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier - łyżka
po łyżce, cały czas ubijając. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać
1 łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.
Przygotowanie końcowe:
Kwadratową lub prostokątną blachę wyłożyć papierem do
pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Na spod blachy zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta i
wyrównać tak, aby całe dno było dokładnie przykryte. Na ciasto wyłożyć konfiturę,
wyrównać. Kolejna warstwa to ciemne ciasto również starte na tarce i równomiernie
pokrywające warstwę konfitury. Następnie na warstwie ciemnego ciasta
równomiernie wyłożyć masę bezową. Końcowym etapem jest posypanie wierzchu masy
bezowej startym na tarce jasnym ciastem. Całość wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez ok 50 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku, aby zapobiec
opadnięciu piany. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Przed podaniem wierzch
ciasta można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
pieękne!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuń