Czekoladowy Sernik Japoński z Musem Nugatowym z Pralinek Merci
Czekoladowy Sernik Japoński z Musem Nugatowym z Pralinek
Merci
Lekko czekoladowy Sernik Japoński pieczony jedynie na
bazie serka Mascarpone jest bardzo delikatny. Przełożony aksamitnym,
kremowym musem nugatowym z pralinek Merci i mocno schłodzony sprawia, że
całość bardziej przypomina deser lodowy niż ciasto. Jest naprawdę pyszny i
gorąco zachęcam do wypróbowania. Polecam.
Składniki na sernik:
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- szczypta soli
- 50 g masła
- 30 g kremu orzechowo – czekoladowego Nutella
- 250 g serka Mascarpone
- 100 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 op. cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy.
Składniki na mus nugatowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 500 g serka Mascarpone
- 1 opakowanie pralinek Merci (FINEST SELECTION KOLEKCJA
NIEBIESKA)
- 1½ łyżki żelatyny
Składniki na polewę:
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 100 g dobrej, jakości białej czekolady
- 2 łyżki mleka w proszku.
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie sernika:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Przygotować tortownicę o Ø ok 23 cm., lub kwadratową
blaszkę. Spód oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając
,,kołnierz” z papieru wystający ok 5 cm ponad formę. Formę z zewnątrz owinąć
szczelnie folią aluminiową (do formy nie może dostać się woda a sernik będzie
pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C bez termoobiegu.
Żółtka oddzielić od białek. W misie miksera żółtka utrzeć z
serkiem Mascarpone i kremem Nutella na gładką masę. Masło roztopić w kuchence
mikrofalowej lub tradycyjnie w garnuszku. Roztopione masło wymieszać z mlekiem
i dodać do masy żółtkowej nie przerywając miksowania. Następnie do masy dodać
mąkę pszenną, skrobie ziemniaczaną, łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli oraz
aromat waniliowy lub cukier waniliowy. Całość miksować jeszcze przez chwilę, aż
wszystkie składniki dokładnie się połączą.
W drugiej misie ubić białka z cukrem na sztywną i lśniącą
pianę tak jak do bezy. Gdy białka będą już ubite delikatnie wmieszać je do masy
żółtkowej za pomocą rózgi lub łopatki, w przynajmniej trzech turach. Na tym
etapie nie używać już miksera. Masa ma być jednolita i gładka.
Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy i umieścić ją w
większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Następnie do naczynia
żaroodpornego/blaszki wlać wrzącą wodę, w taki sposób, by woda sięgała do
połowy wysokości formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec najpierw
15 min w 200°C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze
przez 30 min. Po wymaganym czasie pieczenia sernik pozostawić w ciepłym
piekarniku przez ok 40 min a następnie wyjąć go na blat i odstawić do
całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie przygotować mus nugatowy.
Przygotowanie musu nugatowego:
Śmietankę zagotować w garnuszku i w ciepłej śmietance
dokładnie rozpuścić czekoladki Merci (wszystkie z opakowania), krem Nutella i
żelatynę. Całość wystudzić i dobrze schłodzić w zamrażarce przez ok 40 min.
W misie miksera umieścić 500 g serka Mascarpone i schłodzoną
masę czekoladową. Wszystko zmiksować na gładki dość gęsty krem. Pilnować jednak
procesu ubijania, aby nie ,,przebić” kremu. Krem w procesie chłodzenia mocno
zgęstnieje i jego konsystencja się ustabilizuje.
Wystudzony sernik przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy
blat ponownie umieścić w blaszce, w której był pieczony. Na blacie równo
rozprowadzić mus nugatowy i przykryć całość drugim blatem sernikowym, lekko
docisnąć. Całość schłodzić w lodówce przez ok 1h.
Przygotowanie polewy:
Śmietankę podgrzać i w ciepłej rozpuścić białą czekoladę i
mleko w proszku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać rózgą lub łopatką, aby
masa miała gładką i jednolitą konsystencje. Chwilkę przestudzić od czasu do
czasu mieszając.
Wierzch lekko schłodzonego sernika polać polewą a polewę
posypać startą na tarce gorzką czekoladą. Sernik ponownie umieścić w lodówce na
kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz