Ciasto Anzac


Ciasto Anzac

Bardzo delikatne, mocno aromatyczne, kakaowo – kawowe ciasto, bardzo wilgotne w środku, pod pierzynką z karmelizowanych płatków migdałowych, wiórków kokosowych i płatków owsianych – to po prostu raj dla podniebienia. Ciasto jest naprawdę genialne i jestem przekonana, że zachwyci każdego, kto go skosztuje. Inspirowane słynnymi australijskimi ciasteczkami Anzac Biscuit. Polecam gorąco.




Składniki na ciasto:

- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 85 g mączki migdałowej lub bardzo drobno zielonych migdałów
- 3 łyżki kakao
- 30 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej
- 100 g śmietanki kremówki 30 %
- 220 g kwaśnej śmietany 18% lub 22%
- 125 ml espresso
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Składniki na polewę:

- 150 ml wody
- 200 g cukru
- 4 łyżki syropu klonowego lub Golden syropu (ostatecznie można użyć miodu)
- 80 g masła
- 150 g blanszowanych płatków migdałowych
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g płatków owsianych
- 3 łyżki białego sezamu


Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).

Zaparzyć 125 ml mocnego espresso i odstawić to wystygnięcia.

W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier. Utrzeć je na jednolitą białą masę. Następnie dodać jajka – po jednym, za każdym razem dokładnie miksując. Gdy masa będzie już jednolita dodać obie śmietany nie przerywając miksowania.

W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao, wiórki kokosowe i mączkę migdałową. Suche składniki w kilku partiach dodać do masy maślano – śmietankowej naprzemiennie z kawą. Miksować całość do chwili, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze 1 godzinę.


Przygotowanie polewy:

Polewę przygotować na ok 20 min przed końcem pieczenia ciasta.

Do garnka z nieprzywierającym dnem wlać 150 ml wody i dodać 200 g cukru. Całość zagotować często mieszając, aby cały cukier dokładnie się rozpuścił. Od momentu zagotowania się syropu zmniejszyć moc palnika do minimum i dalej gotować przez ok 10 -15 min już nie mieszając. Gdy syrop zgęstnieje i zmieni kolor na jasnozłoty zdjąć z ognia i dodać 4 łyżki syropu klonowego lub Golden syropu i masło. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników i całkowitego roztopienia masła. Następnie dodać wiórki kokosowe, blanszowane płatki migdałowe, sezam i płatki owsiane. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby podczas mieszania garnek postawić ponownie na gazie i delikatnie podgrzać zawartość.


Przygotowanie końcowe:

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na jego wierzchu przygotowaną polewę. Wyrównać ją łopatką a następnie całość wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze ok 15 min do czasu, aż polewa lekko się zarumieni i podeschnie.

Ciasto pozostawić następnie do całkowitego wystygnięcia. Przy odpinaniu rantu tortownicy delikatnie, ostrym nożem odciąć karmelową polewę od papieru, aby podczas wyjmowania ciasta nie pokruszyła się i nie popękała.






Smacznego

Komentarze

Popularne Posty