Łaciata Babka z Czekoladowo - Migdałową Polewą
Łaciata Babka z Czekoladowo - Migdałową Polewą
Dwukolorowa, mięciutka i lekko wilgotna w środku babka z dodatkiem
aromatycznej czekoladowo – migdałowej polewy to doskonała propozycja pysznego
deseru do popołudniowej kawy lub herbaty. Można zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły,
jako przekąskę na drugie śniadanie. Czas przygotowania babki to zaledwie 20 min
+ czas pieczenia. Warto mieć taki przepis w swojej kolekcji, gdy najdzie nas
ochota na coś słodkiego a jednoczenie łatwego i szybkiego w przygotowaniu. Babkę
można udekorować polewą lub jedynie oprószyć cukrem pudrem. Zawsze wychodzi
pyszna. Polecam.
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżeczki proszku
do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml oleju
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 5 jajek
- 150 ml mleka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka czarnego kakao Intense Dr. Oetker
Składniki na polewę:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g migdałów
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Przygotowanie ciasta:
Blaszkę posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć
papierem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej foremki o wymiarach 30 x 30 cm.
Piekarnik rozgrzać do 165°C.
Oba rodzaje mąki przesiać przez sitko i wymieszać z
proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajka wraz z cukrem i cukrem
waniliowym ubić do powstania puszystej masy (czas ubijania ok 10 min). Masa ma zwiększyć
swoją objętość. Następnie powoli wlewać olej w kilku partiach. Dodać aromat waniliowy
i mleko. Gdy wszystkie składniki będą już dokładnie połączone zmniejszyć obroty
miksera do minimum i zacząć dodawać mieszankę mączną. Miksować tylko do czasu,
aż masa będzie miała jednolitą konsystencję a wszystkie składniki będą
dokładnie połączone.
Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać oba
rodzaje kakao i chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Masy przelewać na
środek foremki naprzemiennie, 2 łyżki masy białej, dwie łyżki masy ciemnej itd.
do wyczerpania składników. Na koniec przy pomocy patyczka w masach zrobić kilka
,,esów floresów” (nie za dużo i niezbyt długo). Formę wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez ok 50 min do tzw.: suchego patyczka.
Przygotowanie polewy:
Migdały zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 min. Następnie
migdały wyłuskać z brązowej skórki i osuszyć na ręczniku papierowym. Wyłuskane
migdały zmiksować w blenderze na mniejsze kawałki i krótko podprażyć na suchej
patelni (do czasu, aż migdały lekko się zarumienią – należy uważać, aby ich nie
przypalić).
W garnuszku zagotować śmietankę z aromatem migdałowym. Do gorącej
śmietanki dodać połamane na mniejsze kawałki oba rodzaje czekolady. Dokładnie wymieszać,
aż cała czekolada całkowicie się rozpuści. Na koniec dodać podprażone migdały i
ponownie całość wymieszać. Masę chwilkę przestudzić a następnie wylać na wierzch
wystudzonej babki. Odstawić babkę w chłodne miejsce, aż polewa zastygnie.
Życzę smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz