Marmurkowy Sernik Black & White
Marmurkowy Sernik Black & White
Moja dzisiejsza propozycja ciasta na weekend to Biało -
Czarny Sernik Marmurkowy. Za sprawą Czarnego Kakao Intense od Dr. Oetkera można
uzyskać masę o bardzo ciemnej, czarnej barwie, co na pewno wyróżni nasze wypieki.
Połączenie bieli z czernią świetnie się prezentuje. Są to w końcu kolory
ponadczasowe, wiecznie modne i pasujące do wszystkiego. Dodatkowo Czarne Kakao
Intense ma charakterystyczną nutę smakową, która w połączeniu np. z czekoladą
nadaje ciekawy smak masie sernikowej. Polecam do wypróbowania.
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka Mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 lub 4 łyżki Czarnego Kakao Intense Dr. Oetker
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 op. ciasteczek Oreo (352 g)
- 80 g masła
Składniki na polewę:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady mlecznej
- 1½ łyżki Czarnego Kakao Intense Dr. Oetker
- 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176 g)
- 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać 100 ml śmietanki 30% i zagotować a
następnie zdjąć z ognia. Do gorącej śmietanki dodać połamane na kawałki oba
rodzaje czekolady i 3 do 4 łyżek Czarnego Kakao ( masa ma mieć kolor bardzo
ciemny). Wszystko dokładnie wymieszać do czasu aż cała czekolada się rozpuści a
składniki dokładnie połączą. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasteczka Oreo zmielić w mikserze na drobno. W garnuszku
lub kuchence mikrofalowej roztopić 80 g masła i dodać je do zmielonych
ciasteczek. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać konsystencję tzw.: mokrego piasku.
Tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i wyłożyć na dno
masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzić po całym dnie tortownicy i lekko
docisnąć. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
Piekarnik rozgrzać do 230°C
Jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier i ubijać na
najwyższych obrotach miksera aż masa będzie puszysta a cukier całkowicie się
rozpuści. Następnie nie przerywając miksowania zacząć dodawać twaróg sernikowy
łyżka po łyżce oraz aromat waniliowy i śmietankę 36%. Ucierać całość przez ok
10 min aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone a masa dobrze
napowietrzona.
Gotową masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do
pierwszej z nich dodać serek Mascarpone i ponownie chwilę miksować aż serek
dokładnie połączy się z resztą masy sernikowej.
Do drugiej części natomiast dodać wcześniej przygotowaną
(wystudzoną) masę czekoladową i również chwilę zmiksować aż obie masy dokładnie
się połączą a całość będzie mała jednolitą konsystencję i kolor.
Tortownicę wyjąć z lodówki i jako pierwszą warstwę wlać masę
czekoladową (ok ½ masy). Następnie dokładnie na środku masy czekoladowej wlać masę
śmietankową (ok ¼ masy). Ponownie trochę pozostałej masy czekoladowej i znowu
trochę masy śmietankowej. Czynność tę powtarzać do wyczerpania obu mas (każdą
naprzemiennie). Na koniec drewnianym patyczkiem lub rączką łyżki w masie zrobić
kilka tzw.: ,,esów floresów” aby delikatnie złamać równomierne kolory obu
warstw.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika (230°C)
i piec przez ok 10-12 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C
i piec całość jeszcze przez 75 min.
Po upieczeniu odstawić sernik w chłodne miejsce do
całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie polewy:
Ciasteczka Oreo (176 g) zmielić w mikserze na drobno. W
garnuszku zagotować 100 ml śmietanki 30% z 1½ łyżki Czarnego Kakao. Zdjąć z ognia,
gdy śmietanka się zagotuje i w gorącej rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę
mleczną. Na koniec dodać zmielone ciasteczka i wszystko dokładnie wymieszać do
całkowitego połączenia się składników. Masę wylać na wierzch zimnego sernika i
przy pomocy łopatki lub łyżki delikatnie wyrównać. Wierzch posypać wiórkami
kokosowymi a następnie sernik umieścić w lodówce, aby polewa zastygła.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz