Drożdżowe Bułeczki Klonowe z Orzechami Pecan
Drożdżowe Bułeczki Klonowe z Orzechami Pecan
Przepyszne, mięciutkie i oryginalne w smaku Drożdżowe Bułeczki
Klonowe z orzechami Pecan świetnie sprawdzą się, jako przysmak na śniadanie lub
kolację. Można także zabrać je ze sobą do pracy, w podróż czy do szkoły. Są
bardzo sycące i naprawdę pyszne. Oryginalne Bułeczki Klonowe są pieczone z
ciasta duńskiego lub francuskiego, ja jednak postanowiłam zaprezentować je w
wersji z ciasta drożdżowego i wyszły super. Polecam do wypróbowania.
Składniki na ciasto:
- 670 g mąki pszennej typu 650
- 370 ml letniego mleka
- 120 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g drobnego cukru do wypieków (bały lub brązowy)
- 2 duże jajka
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 25 g drożdży świeżych
Składniki na nadzienie:
- 130 ml syropu klonowego
- 100 ml wody
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego (może być też biały)
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki syropu klonowego
- 150 g orzechów Pecan ( ostatecznie mogą być Włoskie)
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać przez sitko i umieścić w misie miksera (lub na
stolnicy – w zależności jak będziemy wyrabiać ciasto – maszynowo lub ręcznie).
Dodać sól i cukier z wanilią, wymieszać. W środku mieszanki zrobić małe
wgłębienie i dodać tam pokruszone drożdże. Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru i
zalać odrobiną ciepłego mleka. Misę odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce, aby
drożdże podjęły pracę. Po tym czasie dodać 2 jajka, 1 żółtko, wlać pozostałe
mleko i wsypać resztę cukru. Wyrobić ciasto a pod koniec wyrabiania dodać
roztopione i przestudzone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale
nie powinno kleić się do rąk, stolnicy czy misy miksera. W razie gdyby było
zbyt lepkie dodać jeszcze trochę mąki. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski
oprószonej mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok 40-50 min w ciepłe
miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotować nadzienie
do bułeczek.
Przygotowanie nadzienia:
Orzechy Pecan posiekać drobno nożem lub delikatnie zmielić w
mikserze. Do osobnej miseczki odłożyć ok 2 łyżki zmielonych orzechów (będą potrzebne
do posypania bułeczek tuż przed pieczeniem) a resztę podprażyć krótko na suchej
patelni (prażone będą potrzebne do nadzienia).
W kubeczku umieścić mleko, budyń, mąkę ziemniaczaną i syrop
klonowy. Bardzo dokładnie wymieszać, aby masa była gładka bez grudek. W
garnuszku zagotować wodę z cukrem i do gotującej się wody wlać przygotowaną
mieszankę budyniowo – klonową. Ciągle mieszając gotować całość aż masa zgęstnieje.
Odstawić z ognia i przestudzić.
Przygotowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i ponownie
krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 12 równych części (po ok ±130
g każda). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, prostokątny placek (o
grubości ok 5 mm). Rozwałkowany placek posmarować równo na całej powierzchni cienką
warstwą nadzienia budyniowo – klonowego i posypać odrobiną uprażonych orzechów.
Zwinąć placek w ciasny rulon (od krótszego boku) i przy pomocy radełka lub
bardzo ostrego noża przeciąć rulon wzdłuż na pól, lecz nie przecinać go do
końca. Pozostawić ok 1 cm sklejonego ze sobą ciasta. Delikatnie odkręcić oba
ramiona rulonu warstwami ku górze i zakręcić mały warkocz. Na końcu zawinąć
ukręcony warkocz na kształt wieńca i obie końcówki rulonu skleić ze sobą.
Czynność powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta. Uformowane bułeczki układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie
(bułeczki dość mocną wyrosną podczas pieczenia – najlepiej po 6 sztuk na
blachę). Odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
W miseczce dokładnie wymieszać ze sobą żółtko, mleko i syrop
klonowy. Każdą bułeczkę posmarować powstałą mieszanką i posypać wierzch
bułeczek nieuprażonymi, rozdrobnionymi orzeszkami Pecan.
Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30
min. Gdyby w trakcie pieczenia bułeczki zbyt szybko się przyrumieniały należy
przykryć je folią aluminiową i piec dalej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz