Drożdżowe Bułeczki Klonowe z Orzechami Pecan


Drożdżowe Bułeczki Klonowe z Orzechami Pecan

Przepyszne, mięciutkie i oryginalne w smaku Drożdżowe Bułeczki Klonowe z orzechami Pecan świetnie sprawdzą się, jako przysmak na śniadanie lub kolację. Można także zabrać je ze sobą do pracy, w podróż czy do szkoły. Są bardzo sycące i naprawdę pyszne. Oryginalne Bułeczki Klonowe są pieczone z ciasta duńskiego lub francuskiego, ja jednak postanowiłam zaprezentować je w wersji z ciasta drożdżowego i wyszły super. Polecam do wypróbowania.



Składniki na ciasto:

- 670 g mąki pszennej typu 650
- 370 ml letniego mleka
- 120 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g drobnego cukru do wypieków (bały lub brązowy)
- 2 duże jajka
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 25 g drożdży świeżych


Składniki na nadzienie:

- 130 ml syropu klonowego
- 100 ml wody
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego (może być też biały)
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki syropu klonowego
- 150 g orzechów Pecan ( ostatecznie mogą być Włoskie)



Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać przez sitko i umieścić w misie miksera (lub na stolnicy – w zależności jak będziemy wyrabiać ciasto – maszynowo lub ręcznie). Dodać sól i cukier z wanilią, wymieszać. W środku mieszanki zrobić małe wgłębienie i dodać tam pokruszone drożdże. Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru i zalać odrobiną ciepłego mleka. Misę odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę. Po tym czasie dodać 2 jajka, 1 żółtko, wlać pozostałe mleko i wsypać resztę cukru. Wyrobić ciasto a pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie powinno kleić się do rąk, stolnicy czy misy miksera. W razie gdyby było zbyt lepkie dodać jeszcze trochę mąki. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski oprószonej mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok 40-50 min w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotować nadzienie do bułeczek.  


Przygotowanie nadzienia:

Orzechy Pecan posiekać drobno nożem lub delikatnie zmielić w mikserze. Do osobnej miseczki odłożyć ok 2 łyżki zmielonych orzechów (będą potrzebne do posypania bułeczek tuż przed pieczeniem) a resztę podprażyć krótko na suchej patelni (prażone będą potrzebne do nadzienia).

W kubeczku umieścić mleko, budyń, mąkę ziemniaczaną i syrop klonowy. Bardzo dokładnie wymieszać, aby masa była gładka bez grudek. W garnuszku zagotować wodę z cukrem i do gotującej się wody wlać przygotowaną mieszankę budyniowo – klonową. Ciągle mieszając gotować całość aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia i przestudzić.


Przygotowanie bułeczek:

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i ponownie krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 12 równych części (po ok ±130 g każda). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, prostokątny placek (o grubości ok 5 mm). Rozwałkowany placek posmarować równo na całej powierzchni cienką warstwą nadzienia budyniowo – klonowego i posypać odrobiną uprażonych orzechów. Zwinąć placek w ciasny rulon (od krótszego boku) i przy pomocy radełka lub bardzo ostrego noża przeciąć rulon wzdłuż na pól, lecz nie przecinać go do końca. Pozostawić ok 1 cm sklejonego ze sobą ciasta. Delikatnie odkręcić oba ramiona rulonu warstwami ku górze i zakręcić mały warkocz. Na końcu zawinąć ukręcony warkocz na kształt wieńca i obie końcówki rulonu skleić ze sobą. Czynność powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta. Uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie (bułeczki dość mocną wyrosną podczas pieczenia – najlepiej po 6 sztuk na blachę). Odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min.




Piekarnik rozgrzać do 180°C.

W miseczce dokładnie wymieszać ze sobą żółtko, mleko i syrop klonowy. Każdą bułeczkę posmarować powstałą mieszanką i posypać wierzch bułeczek nieuprażonymi, rozdrobnionymi orzeszkami Pecan.



Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min. Gdyby w trakcie pieczenia bułeczki zbyt szybko się przyrumieniały należy przykryć je folią aluminiową i piec dalej.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty