Zupa Krem Ogórkowa
Zupa Krem Ogórkowa
Prosta i szybka w przygotowaniu zupa na bazie rosołu, który
został nam z dnia poprzedniego. Mnie rosół smakuje najbardziej w dniu, w którym
go gotuję. Następnego dnia już niekoniecznie mam na niego ochotę. Podejrzewam,
że wiele osób ma podobne odczucia i zawsze w takiej sytuacji zastanawia się, co
by tu fajnego z niego zrobić. Ponieważ lubię zupy w formie kremów za ich
delikatność i aksamitność chcę dziś zaproponować zupę krem ogórkową, czyli
ogórkowa ,,inaczej”. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 ugotowane marchewki (z rosołu)
- 1 ugotowana pietruszka (korzeń – z rosołu)
- kawałek ugotowanego selera (z rosołu)
- 4 duże ziemniaki
- 700 g ogórków kiszonych
- sól, pieprz
- ½ szklanki śmietany 12 lub 18 %
Przygotowanie:
Zupę tę najlepiej przygotować na rosole np. z niedzielnego
obiadu. Gdy jednak nie mamy w danym momencie rosołu należy go najpierw ugotować 😉.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Ogórki i ugotowane warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka i seler) zetrzeć na
tarce z grubymi oczkami a następnie zalać 2 litrami bulionu/rosołu. Gotować na
małym ogniu, aż ogórki zmiękną w wywarze. Na koniec dodać ugotowane i odcedzone
ziemniaki, doprawić całość solą i pieprzem do smaku na następnie dokładnie zmiksować
blenderem ręcznym na gładką masę i chwilę jeszcze pogotować.
Na tym etapie zupę
można zabielić śmietaną, którą należy wcześniej zahartować. Hartowanie śmietany
polega na powolnym dodawaniu do niej kilku chochelek gorącej zupy i energicznym
wymieszaniu jej. Następnie zahartowaną mieszankę przelać z powrotem do garnka z
zupą, wymieszać i już nie zagotowywać, aby śmietana się nie ścięła!
Ja osobiście wolę zupę zabielać śmietaną już na
talerzu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz