Wiśnie Deserowe
Wiśnie Deserowe
Wiśnie deserowe to idealny dodatek do ciast, tortów, deserów
czy lodów. W sezonie letnim warto przygotować sobie mały zapas na zimę. Można
wzmocnić je dodając alkohol, co delikatnie podkręcić smak wiśni. Z podanych w
przepisie proporcji powstanie spora ilość syropu. Jeśli dodamy do niego alkohol
to uzyskamy nalewkę/likier wiśniowy, który można w późniejszym etapie jeszcze
wzmocnić dodając więcej wódki lub spirytusu, jeśli nie dodamy alkoholu uzyskamy
pyszny i aromatyczny sok, który w upalne dni po rozcieńczeniu z wodą świetnie
ugasi pragnienie. Polecam.
Składniki:
- min 2 ½ kg świeżych wiśni
- 1 kg cukru
- 4 łyżki miodu
- 250 ml wódki lub spirytusu – opcjonalnie
Przygotowanie:
Wiśnie umyć i wydrylować. Umieścić wiśnie w dużym garnku i
zasypać cukrem, wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce
na kilka godzin, aby wiśnie puściły sok i naciągnęły słodyczą od cukru.
Po kilku godzinach garnek z wiśniami umieścić na gazie i
zagotować. Od momentu zagotowania się zawartości zmniejszyć gaz na minimum, dodać
miód i mieszając delikatnie od czasu do czasu gotować całość przez ok 15 min. Odcedzić
wiśnie przez sito lub wybrać łyżką cedzakową do drugiego garnka. Do uzyskanego
syropu można na tym etapie dodać alkohol, wymieszać. Słoiczki wraz z nakrętkami
umyć i sparzyć wrzącą wodą. Odcedzone wiśnie układać w słoiczkach po sam brzeg.
Każdy słoiczek zalać syropem, aby przykrył wszystkie wiśnie. Pozostały w garnku
syrop przecedzić przez gazę, aby pozbyć się resztek owoców, przelać do butelek
lub większego słoika, (jeśli dodany został alkohol to uzyskamy nalewkę/likier wiśniowy,
który można w późniejszym etapie jeszcze wzmocnić dodając wódkę lub spirytus,
jeśli nie dodano alkoholu uzyskamy pyszny i aromatyczny sok, który w upalne dni
po rozcieńczeniu z wodą świetnie ugasi pragnienie). Mocno zakręcić. Kolejnym
etapem jest pasteryzacja.
Słoiczki (butelki) umieścić na blasze z piekarnika tak, aby
się ze sobą nie stykały. Umieścić blachę w zimnym piekarniku i ustawić opcję
pieczenia (góra, dół – bez termoobiegu) na 160°C. Od chwili, gdy piekarnik
osiągnie już wymaganą temperaturę pasteryzować słoiczki (butelki) przez ok 30 -
40 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić całość
w stygnącym piekarniku przez kolejne 30 min. Następnie wyciągnąć z piekarnika i
odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne schować w spiżarce lub innym ciemnym
miejscu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz