Wiśnie Deserowe


Wiśnie Deserowe

Wiśnie deserowe to idealny dodatek do ciast, tortów, deserów czy lodów. W sezonie letnim warto przygotować sobie mały zapas na zimę. Można wzmocnić je dodając alkohol, co delikatnie podkręcić smak wiśni. Z podanych w przepisie proporcji powstanie spora ilość syropu. Jeśli dodamy do niego alkohol to uzyskamy nalewkę/likier wiśniowy, który można w późniejszym etapie jeszcze wzmocnić dodając więcej wódki lub spirytusu, jeśli nie dodamy alkoholu uzyskamy pyszny i aromatyczny sok, który w upalne dni po rozcieńczeniu z wodą świetnie ugasi pragnienie. Polecam.

 
Składniki:

- min 2 ½ kg świeżych wiśni
- 1 kg cukru
- 4 łyżki miodu
- 250 ml wódki lub spirytusu – opcjonalnie



Przygotowanie:

Wiśnie umyć i wydrylować. Umieścić wiśnie w dużym garnku i zasypać cukrem, wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin, aby wiśnie puściły sok i naciągnęły słodyczą od cukru.

Po kilku godzinach garnek z wiśniami umieścić na gazie i zagotować. Od momentu zagotowania się zawartości zmniejszyć gaz na minimum, dodać miód i mieszając delikatnie od czasu do czasu gotować całość przez ok 15 min. Odcedzić wiśnie przez sito lub wybrać łyżką cedzakową do drugiego garnka. Do uzyskanego syropu można na tym etapie dodać alkohol, wymieszać. Słoiczki wraz z nakrętkami umyć i sparzyć wrzącą wodą. Odcedzone wiśnie układać w słoiczkach po sam brzeg. Każdy słoiczek zalać syropem, aby przykrył wszystkie wiśnie. Pozostały w garnku syrop przecedzić przez gazę, aby pozbyć się resztek owoców, przelać do butelek lub większego słoika, (jeśli dodany został alkohol to uzyskamy nalewkę/likier wiśniowy, który można w późniejszym etapie jeszcze wzmocnić dodając wódkę lub spirytus, jeśli nie dodano alkoholu uzyskamy pyszny i aromatyczny sok, który w upalne dni po rozcieńczeniu z wodą świetnie ugasi pragnienie). Mocno zakręcić. Kolejnym etapem jest pasteryzacja.

Słoiczki (butelki) umieścić na blasze z piekarnika tak, aby się ze sobą nie stykały. Umieścić blachę w zimnym piekarniku i ustawić opcję pieczenia (góra, dół – bez termoobiegu) na 160°C. Od chwili, gdy piekarnik osiągnie już wymaganą temperaturę pasteryzować słoiczki (butelki) przez ok 30 - 40 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić całość w stygnącym piekarniku przez kolejne 30 min. Następnie wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne schować w spiżarce lub innym ciemnym miejscu.







Smacznego

Komentarze

Popularne Posty