Tortilla z Kurczakiem


Tortilla z Kurczakiem

Tortilla z kurczakiem może być podawana na ciepło lub na zimno. Idealna zarówno na obiad, jak i kolację. Może też z powodzeniem zastąpić klasyczne kanapki, jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Polecam.

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki majonezu
- czerwona cebula
- papryka: czerwona, zielona lub żółta
- sałata: masłowa, lodowa, rzymska, karbowana itp. wg własnych preferencji
- kukurydza z puszki – ilość wg uznania
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- placki tortilli gotowe lub własnej roboty


Dodatkowo:

- wg własnych preferencji można dodać także pomidory, ogórki itp. w zależności co kto lubi



Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć a następnie pokroić wzdłuż na przynajmniej 3 kotlety. Odłożyć na chwilę na bok i przygotować marynatę.

W misce wymieszać ze sobą ok 100 g jogurtu naturalnego i miód. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone piersi z kurczaka umieścić w tak przygotowanej marynacie i wstawić do lodówki na ok 1h. W między czasie przygotować pozostałe produkty i sos czosnkowy.

Sałatę umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na cienkie plastry. Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami albo przecisnąć przez praskę.

W miseczce umieścić pozostałe 100 g jogurtu i majonez. Dodać rozdrobniony czosnek, doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.  

W kolejnej miseczce lub głębokim talerzu umieścić płatki kukurydziane i dłonią pokruszyć, pozgniatać je na mniejsze kawałki.

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Wyjąć marynatę z kurczakiem z lodówki i każdy kawałek mięsa panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układać je na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć mięso do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 15 - 20 min.

Placki Tortilli posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego, ułożyć na nich kilka listków sałaty, upieczone kawałki kurczaka, dodać cebulę, paprykę, kukurydzę i ponownie polać całość odrobiną sosu czosnkowego. Zawinąć placki w kopertę i na parę minut zapiec w grillu/opiekaczu kontaktowym lub na suchej patelni (przy opiekaniu na patelni należy tortillę opiec z obu stron).

Podawać na ciepło lub na zimno.



Smacznego


Komentarze

Popularne Posty