Tortilla z Kurczakiem
Tortilla z Kurczakiem
Tortilla z kurczakiem może być podawana na ciepło lub na
zimno. Idealna zarówno na obiad, jak i kolację. Może też z powodzeniem zastąpić
klasyczne kanapki, jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Polecam.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki majonezu
- czerwona cebula
- papryka: czerwona, zielona lub żółta
- sałata: masłowa, lodowa, rzymska, karbowana itp. wg własnych
preferencji
- kukurydza z puszki – ilość wg uznania
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- placki tortilli gotowe lub własnej roboty
Dodatkowo:
- wg własnych preferencji można dodać także pomidory, ogórki
itp. w zależności co kto lubi
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć a następnie pokroić wzdłuż
na przynajmniej 3 kotlety. Odłożyć na chwilę na bok i przygotować marynatę.
W misce wymieszać ze sobą ok 100 g jogurtu naturalnego i
miód. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone piersi z kurczaka umieścić w tak
przygotowanej marynacie i wstawić do lodówki na ok 1h. W między czasie
przygotować pozostałe produkty i sos czosnkowy.
Sałatę umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie
półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na
cienkie plastry. Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce z drobnymi
oczkami albo przecisnąć przez praskę.
W miseczce umieścić pozostałe 100 g jogurtu i majonez. Dodać
rozdrobniony czosnek, doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.
W kolejnej miseczce lub głębokim talerzu umieścić płatki
kukurydziane i dłonią pokruszyć, pozgniatać je na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Wyjąć marynatę z kurczakiem z lodówki i każdy kawałek mięsa panierować
w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układać je na kratce z piekarnika
wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć mięso do nagrzanego piekarnika i piec
przez ok 15 - 20 min.
Placki Tortilli posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego,
ułożyć na nich kilka listków sałaty, upieczone kawałki kurczaka, dodać cebulę,
paprykę, kukurydzę i ponownie polać całość odrobiną sosu czosnkowego. Zawinąć
placki w kopertę i na parę minut zapiec w grillu/opiekaczu kontaktowym lub na
suchej patelni (przy opiekaniu na patelni należy tortillę opiec z obu stron).
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz