Tort ,,Czarny Las"
Tort ,,Czarny Las"
Tort ,,Czarny Las” znany jest też pod nazwą Tort Szwarcwaldzki.
Tort, który charakteryzuje się czekoladowym ciastem biszkoptowym, przekładanym
bitą śmietaną lub kremem śmietankowym, kremem czekoladowym i wiśniami. Tort ten
już od wielu lat cieszy się dużą popularnością i jest uwielbiany przez prawie
wszystkich. Sprawdza się przy każdej okazji i wbrew pozorom nie jest zbyt skomplikowany,
aby móc zrobić go samodzielnie we własnym domu. Polecam.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 100 g masła
- 100 g czekolady min 70%
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem:
- 750 g serka Mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g gorzkiej czekolady min 70%
- 100 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o Ø 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(sam spód).
Piekarnik rozgrzać do 160°C (bez termoobiegu).
W garnuszku podgrzać masło i dodać połamaną na kawałki
czekoladę. Podgrzewać tylko do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i
dokładnego połączenia składników. Odstawić na bok do przestygnięcia.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubijać całość na najwyższych
obrotach miksera przez min 15 min do uzyskania puszystej i dość gęstej masy. Następnie
zmniejszyć obroty do min i powolutku, cienkim strumieniem zacząć wlewać
wystudzoną czekoladę nie przerywając miksowania. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia i sodą. Zdjąć misę z miksera i przy pomocy łopatki lub łyżki bardzo
delikatnie zacząć łączyć masę czekoladową z mąką. Należy zrobić to w kilku
partiach dokładnie, ale jednocześnie dość delikatnie mieszając całość po każdej
dodanej partii mąki. Dopiero, gdy pierwsza partia mąki będzie już dokładnie
połączona z masą czekoladową dodawać kolejną. Gotową masę przelać do tortownicy
i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez ok 50 min do tzw.:
,,suchego patyczka”.
Po zakończonym etapie pieczenia biszkopt od razu wyjąć z
piekarnika, pozostawić w tortownicy przez ok 10-15 minut a następnie delikatnie
wyjąć z formy i przewrócić go do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Dopiero, gdy biszkopt będzie całkowicie zimny podzielić go ostrym nożem na dwa
blaty.
Przygotowanie kremów:
W garnuszku podgrzać śmietankę 30%. Do gorącej śmietanki
dodać połamane na kawałki oba rodzaje czekolady. Całość dokładnie wymieszać do
całkowitego połączenia się składników i rozpuszczenia czekolady. Odstawić do
całkowitego wystygnięcia np. w zimniej kąpieli wodnej.
W misie miksera umieścić śmietankę 36%, mleko skondensowane
słodzone i serki Mascarpone. Zacząć ubijać do czasu, aż masa będzie gęsta a na
jej powierzchni wyraźnie zaczną odznaczać się smugi od łopatki miksera. Następnie
masę podzielić na dwie równe części. Śmietankową na chwilę umieścić w lodówce.
Do drugiej dodać wystudzoną czekoladę i ponownie zmiksować do całkowitego
połączenia składników.
Schłodzić chwilę w lodówce.
W tym czasie przygotować blaty biszkoptowe.
Przygotowanie końcowe:
Wiśnie deserowe odcedzić przez sitko. Syrop z wiśni rozcieńczyć
z 2 lub 3 łyżkami wody (można dodać też 1 łyżkę wódki lub wiśniówki) i takim
rozczynem nasączyć dolny blat. Na nasączonym blacie równomiernie ułożyć wiśnie.
Na wiśniach wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać, przykryć drugim blatem
biszkoptu i delikatnie docisnąć. Górny blat ponownie nasączyć sokiem z wiśni i
wyłożyć na nim krem śmietankowy. Na tym etapie wierzch kremu można ozdobić wg
własnych preferencji np.: wiórkami z czekolady i wiśniami.
Tort umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc,
aby kremy dobrze zastygły i zgęstniały.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz