Sernik Japoński
Sernik Japoński
Sernik Japoński to jeden z najdelikatniejszych serników. Upieczony
jedynie na bazie serka Mascarpone. Jest mięciutki, wilgotny w środku i po
prostu rozpływa się w ustach. Jest tak pyszny sam w sobie, że nie wymaga
specjalnie żadnych bogatych dodatków. Często w zupełności wystarcza tylko
cukier puder. Sernik zawsze wychodzi, wyrasta dość wysoko i nie pęka oraz nie
opada. Polecam gorąco.
Składniki:
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- szczypta soli
- 50 g masła
- 250 g serka Mascarpone
- 100 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 op. cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Przygotować tortownicę o Ø ok 23 cm. Spód oraz boki wyłożyć
papierem do pieczenia, pozostawiając ,,kołnierz” z papieru wystający ok 5 cm
ponad formę. Formę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do formy nie
może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik
rozgrzać do temp. 200°C bez termoobiegu.
Żółtka oddzielić od białek. W misie miksera żółtka utrzeć z
serkiem Mascarpone na gładką masę. Masło roztopić w kuchence mikrofalowej lub
tradycyjnie w garnuszku. Roztopione masło wymieszać z mlekiem i dodać do masy
żółtkowej nie przerywając miksowania. Następnie do masy dodać mąkę pszenną, skrobie
ziemniaczaną, łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli oraz aromat waniliowy lub
cukier waniliowy. Całość miksować jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki
dokładnie się połączą.
W drugiej misie ubić białka z cukrem na sztywną i lśniącą
pianę tak jak do bezy. Gdy białka będą już ubite delikatnie wmieszać je do masy
żółtkowej za pomocą rózgi lub łopatki, w przynajmniej trzech turach. Na tym
etapie nie używać już miksera. Masa ma być jednolita i gładka.
Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy i umieścić ją w
większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Następnie do naczynia żaroodpornego/blaszki
wlać wrzącą wodę, w taki sposób, by woda sięgała do połowy wysokości formy. Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec najpierw 15 min w 200°C,
po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze przez 30 min.
Po wymaganym czasie pieczenia sernik pozostawić w ciepłym piekarniku przez ok
40 min a następnie wyjąć go na blat i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i ozdobić np. świeżymi owocami.
Przechowywać w lodowce lub w suchym i chłodnym miejscu.
Smacznego.
I pękł i opadł:-(
OdpowiedzUsuńOj, bardzo min przykro. Coś musio być zrobione nie tak. Robiłam ten sernik już wielokrotnie i zawsze mi wychodził. Proszę się nie zrażać i spróbować zrobić jeszcze raz.
UsuńBardzo dziękuje za przepis. Byłam zmuszona znaleźć przepis tylko na bazie mascarpone, bo nie miałam innego sera.
OdpowiedzUsuńPrzepis przypadł mi do gustu a ciasto zniknęło jako pierwsze.
Super, cieszę się że mogłam pomóc i przepis się sprawdził 😊
Usuń