Sałatka z Arbuzem i Serem Feta
Sałatka z Arbuzem i Serem Feta
Pyszna, aromatyczna, typowo letnia sałatka, która sprawdzi się przy każdej okazji. Delikatna słodycz arbuza przełamana słonym smakiem fety idealnie się ze sobą komponują. Sałatka bardzo orzeźwiająca ale i dość sycąca. Polecam.
Składniki:
(dla ok 4 osób)
(dla ok 4 osób)
- ½ główki sałaty lodowej
- rukola
- ½ małego arbuza lub 2 szklanki miąższu z arbuza bez pestek
pokrojone w kostkę
- garść pestek słonecznika
- 200 g sera feta
- czarne oliwki
- zielone oliwki
- 1 cebulka biała lub czerwona
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- odrobina sosu z octem balsamicznym (opcjonalne)
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Miąższ z arbuza oczyścić z pestek i pokroić na małe kostki. Oba
rodzaje sałaty umyć i osuszyć a następnie posiekać na mniejsze cząstki. Ser
feta pokroić na małe kosteczki, cebulkę w piórka a oliwki poprzekrawać na pół.
Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor.
Przygotować sos. W szklance wymieszać ze sobą do połączenia
się składników: oliwę z oliwek, miód, ½ łyżeczki sosu z octem balsamicznym i
sokiem z cytryny.
Talerze skropić niewielką ilością sosu z octem balsamicznym.
Spód talerza wyściełać mieszanką sałat i po kolei umieszczać na niej pozostałe
składniki w tzw. ,,artystycznym nieładzie”. Całość posypać uprażonymi ziarnami
słonecznika, doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą oraz polać przygotowanym
wcześniej sosem.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz