Podudzia z Kurczaka Pieczone w Arbuzie
Podudzia z Kurczaka Pieczone w Arbuzie
Dość wymyślne danie i mój totalny eksperyment a jednoczenie
bardzo proste i szybkie w procesie przygotowania. Ale muszę przyznać, że efekt
końcowy mnie zaskoczył. Podudzia są naprawdę mega delikatne i mięciutkie z
posmakiem delikatnej słodyczy arbuza. Połączenie marynaty z powstałym podczas
pieczenia syropem z arbuza tworzy niesamowity sos, którym można delikatnie
polać podudzia lub ewentualne dodatki tj. ziemniaki, ryż itp. Z wydrążonego
miąższu można przygotować pyszną sałatkę, która idealnie będzie pasowała do
upieczonych w arbuzie podudzi. Przepis na sałatkę w linku:
http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/07/saatka-z-arbuzem-i-serem-feta.html.
Polecam gorąco do wypróbowania.
http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/07/saatka-z-arbuzem-i-serem-feta.html.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Składniki:
(dla ok 4 osób)
- 1 duży podłużny arbuz
- 8 podudzi z kurczaka
Dodatkowo:
- przyprawa do kurczaka ,,Złocista”
- przyprawa do kurczaka ,,Staropolska”
- sól
- pieprz
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- czosnek granulowany lub świeży
- suszona cebulka
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. W
miseczce połączyć olej z wszystkimi przyprawami (ilość przypraw wg własnych
preferencji). Podudzia umieścić w pojemniku/misce i zalać przygotowaną
marynatą. Ręcznie każde podudzie natrzeć marynatą a następnie pojemnik/miskę szczelne
zamknąć (pokrywką lub folią spożywczą) i wstawić do lodówki na kilka godzin a
najlepiej na całą noc.
Arbuza ściąć na podłużnej jego części mniej więcej na
wysokości 1/3 jego wysokość. Umieścić go w głębszym naczyniu żaroodpornym lub
brytfance.
Łyżką delikatnie wydrążyć miąższ zostawiając ok 1/3 miąższu na
spodzie łupiny.
Wydrążony miąższ pozostawić do przygotowania np.: sałatki
(można także zrobić lemoniadę arbuzową: http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/06/lemoniada-arbuzowa.html lub nalewkę - przepis wkrótce). W wydrążonej łupinie
umieścić zamarynowane podudzia z kurczaka wraz z całą marynatą.
Wierzch arbuza
nakryć odciętą częścią łupiny i spiąć przy pomocy wykałaczek.
Tak przygotowanego
arbuza (razem z naczyniem żaroodpornym lub brytfanką) umieścić w zimnym
piekarniku. Temperaturę pieczenia ustawić na 160°C i piec całość przez ok 2h.
Po upieczeniu delikatnie i ostrożnie odpiąć wierzchnią
łupinę i podawać podudzia na ciepło z młodymi ziemniakami, ryżem lub ulubioną
sałatką.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz