Pita z Gotowanym Kurczakiem, Warzywami i Trzema Sosami
Pita z Gotowanym Kurczakiem, Warzywami i Trzema Sosami
Chlebki Pita do bardzo fajna i smaczna propozycja na obiad w
innej formie. Są to pszenne, okrągłe placki, które podaje się z dowolnymi
dodatkami: warzywami, mięsem i sosami. Ich specyficzną właściwością jest to, że
podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pracy przy
ich przygotowaniu nie ma wiele natomiast jest to fajna zabawa. Jestem
przekonana, że możliwość przygotowana takich chlebków spodoba się najbardziej
dzieciom, dlatego polecam swój przepis do wykorzystania.
Składniki na chlebki Pita:
- 450 g mąki pszennej typu 650
- 50 g mąki do wypieku chleba
- 200 ml ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na sos majonezowo – czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Składniki na sos musztardowo – miodowy:
- 3 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Składniki na sos ketchupowy:
- 3 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
- 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- mięso z ugotowanego kurczaka ( można użyć także mięsa
smażonego lub pieczonego – wg indywidualnych upodobań i preferencji)
- sałata lodowa lub inna ulubiona sałata
- pomidory
- czerwona papryka ( może być też żółta lub zielona)
- cebula biała lub czerwona
- ogórki konserwowe lub kiszone lub świeże
- kukurydza konserwowa lub każde inne ulubione warzywa–
opcjonalnie
Przygotowanie chlebków Pita:
Oba rodzaje mąki, sól i olej wymieszać razem ze sobą w misce
miksera. W oddzielnej miseczce przygotować rozczyn z drożdży. Drożdże wymieszać
z cukrem, ciepła, (ale niegorącą) wodą i 1 łyżką mąki. Odstawić na 10 min, aby
drożdże podjęły pracę, (jeśli używamy drożdży instant przygotowanie rozczynu
można pominąć i wszystkie składniki dodać do mąki od razu). Następnie rozczyn
dodać do mąki i przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta lub ręcznie
wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej
mąką miseczki, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h,
aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte wyłożyć je na stolnicę i
ponownie krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 8 równych części i z każdej uformować
równą kulkę. Z papieru do pieczenia wyciąć 8 kwadratowych arkuszy ( ok 20 x 20 cm).
Na każdym arkuszu przy pomocy wałka uformować (z każdej kulki osobno) okrągły
placek o wymiarach ok 18 x 18 cm i grubości min 5 mm. Tak przygotowane placki
ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscy do ponownego podrośnięcia.
W między czasie rozgrzać piekarnik do 250°C razem z dwiema blachami, na
których będą pieczone chlebki. Na rozgrzanej blasze układać po 4 arkusze z
ciastem i piec całość przez ok 8 min do czasu, aż chlebki zaczną się wybrzuszać
i lekko się zarumienią. Po upieczeniu ostrym nożem lub radełkiem do pizzy
odciąć kawałek ciasta (ok 3 cm), delikatnie rozchylić środek chlebka i zacząć
wypełniać nadzieniem.
Niewykorzystane od razu chlebki po przestudzeniu
przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku. Przed ponownym podaniem można
je delikatnie podgrzać na ciepłej i suchej patelni.
Przygotowanie sosu majonezowo – czosnkowego:
Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce na
małych oczkach. Majonez, śmietanę i sok z cytryny dokładnie wymieszać, aby
powstała jednolita i kremowa konsystencja (dość gęsta). Wmieszać rozdrobniony
czosnek i całość doprawić do smaku przyprawami. Miseczkę przykryć folią
spożywczą i umieścić sos w lodówce na 20 min, aby składniki się ,,przegryzły”
ze sobą.
Przygotowanie sosu
musztardowo – miodowego:
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie
wymieszać do połączenia się składników. Ten rodzaj sosu będzie miał
konsystencję bardziej płynną/rzadszą. Doprawić do smaku przyprawami. Miseczkę przykryć
folią spożywczą i umieścić sos w lodówce na 20 min, aby składniki się
,,przegryzły” ze sobą.
Przygotowanie sosu ketchupowego:
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie
wymieszać do połączenia się składników. Ten rodzaj sosu powinien mieć
konsystencję bardziej zwartą i gęstą. Gdyby sos wydawał się zbyt rzadki można
dodać trochę więcej majonezu lub gęstego jogurtu. Doprawić do smaku
przyprawami. Miseczkę przykryć folią spożywczą i umieścić sos w lodówce na 20 min,
aby składniki się ,,przegryzły” ze sobą.
Przygotowanie końcowe:
Ugotowane mięso (może być np. mięso z rosołu) obrać od kości
i podzielić na mniejsze kawałki. Sałatę, pomidory, paprykę umyć i osuszyć.
Sałatę drobno posiekać, pomidory pokroić w półplasterki, paprykę w cienkie
paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki pokroić w plastry.
Ciepłą Pitę wypełniać warstwowo (na przemian) warzywami i
mięsem do samego końca, kończąc warstwą sałaty. Każdą warstwę polewać odrobiną
sosów. Podawać od razu po napełnieniu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz