Pita z Gotowanym Kurczakiem, Warzywami i Trzema Sosami


Pita z Gotowanym Kurczakiem, Warzywami i Trzema Sosami

Chlebki Pita do bardzo fajna i smaczna propozycja na obiad w innej formie. Są to pszenne, okrągłe placki, które podaje się z dowolnymi dodatkami: warzywami, mięsem i sosami. Ich specyficzną właściwością jest to, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pracy przy ich przygotowaniu nie ma wiele natomiast jest to fajna zabawa. Jestem przekonana, że możliwość przygotowana takich chlebków spodoba się najbardziej dzieciom, dlatego polecam swój przepis do wykorzystania.



Składniki na chlebki Pita:

- 450 g mąki pszennej typu 650
- 50 g mąki do wypieku chleba
- 200 ml ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru


Składniki na sos majonezowo – czosnkowy:

- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- ½ łyżeczki soku z cytryny


Składniki na sos musztardowo – miodowy:

- 3 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz


Składniki na sos ketchupowy:

- 3 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
- 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz


Dodatkowo:

- mięso z ugotowanego kurczaka ( można użyć także mięsa smażonego lub pieczonego – wg indywidualnych upodobań i preferencji)
- sałata lodowa lub inna ulubiona sałata  
- pomidory
- czerwona papryka ( może być też żółta lub zielona)
- cebula biała lub czerwona
- ogórki konserwowe lub kiszone lub świeże
- kukurydza konserwowa lub każde inne ulubione warzywa– opcjonalnie



Przygotowanie chlebków Pita:

Oba rodzaje mąki, sól i olej wymieszać razem ze sobą w misce miksera. W oddzielnej miseczce przygotować rozczyn z drożdży. Drożdże wymieszać z cukrem, ciepła, (ale niegorącą) wodą i 1 łyżką mąki. Odstawić na 10 min, aby drożdże podjęły pracę, (jeśli używamy drożdży instant przygotowanie rozczynu można pominąć i wszystkie składniki dodać do mąki od razu). Następnie rozczyn dodać do mąki i przy pomocy miksera z hakiem do wyrabiania ciasta lub ręcznie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miseczki, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte wyłożyć je na stolnicę i ponownie krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 8 równych części i z każdej uformować równą kulkę. Z papieru do pieczenia wyciąć 8 kwadratowych arkuszy ( ok 20 x 20 cm). Na każdym arkuszu przy pomocy wałka uformować (z każdej kulki osobno) okrągły placek o wymiarach ok 18 x 18 cm i grubości min 5 mm. Tak przygotowane placki ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscy do ponownego podrośnięcia. 

W między czasie rozgrzać piekarnik do 250°C razem z dwiema blachami, na których będą pieczone chlebki. Na rozgrzanej blasze układać po 4 arkusze z ciastem i piec całość przez ok 8 min do czasu, aż chlebki zaczną się wybrzuszać i lekko się zarumienią. Po upieczeniu ostrym nożem lub radełkiem do pizzy odciąć kawałek ciasta (ok 3 cm), delikatnie rozchylić środek chlebka i zacząć wypełniać nadzieniem.

Niewykorzystane od razu chlebki po przestudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku. Przed ponownym podaniem można je delikatnie podgrzać na ciepłej i suchej patelni.





Przygotowanie sosu majonezowo – czosnkowego:

Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce na małych oczkach. Majonez, śmietanę i sok z cytryny dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita i kremowa konsystencja (dość gęsta). Wmieszać rozdrobniony czosnek i całość doprawić do smaku przyprawami. Miseczkę przykryć folią spożywczą i umieścić sos w lodówce na 20 min, aby składniki się ,,przegryzły” ze sobą.


Przygotowanie sosu musztardowo – miodowego:

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Ten rodzaj sosu będzie miał konsystencję bardziej płynną/rzadszą. Doprawić do smaku przyprawami. Miseczkę przykryć folią spożywczą i umieścić sos w lodówce na 20 min, aby składniki się ,,przegryzły” ze sobą.


Przygotowanie sosu ketchupowego:

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Ten rodzaj sosu powinien mieć konsystencję bardziej zwartą i gęstą. Gdyby sos wydawał się zbyt rzadki można dodać trochę więcej majonezu lub gęstego jogurtu. Doprawić do smaku przyprawami. Miseczkę przykryć folią spożywczą i umieścić sos w lodówce na 20 min, aby składniki się ,,przegryzły” ze sobą.


Przygotowanie końcowe:

Ugotowane mięso (może być np. mięso z rosołu) obrać od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Sałatę, pomidory, paprykę umyć i osuszyć. Sałatę drobno posiekać, pomidory pokroić w półplasterki, paprykę w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki pokroić w plastry.

Ciepłą Pitę wypełniać warstwowo (na przemian) warzywami i mięsem do samego końca, kończąc warstwą sałaty. Każdą warstwę polewać odrobiną sosów.  Podawać od razu po napełnieniu.





Smacznego



Komentarze

Popularne Posty