Pierogi Ruskie
Pierogi Ruskie
Pierogi ruskie, pierogi galicyjskie – bardzo popularne w Polsce,
ale też na Ukrainie, (czyli na Rusi) rodzaj pierogów, których nazwa wywodzi się
od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Nie należy jej mylić, jak to często jest
robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany. Jeśli o
mnie chodzi są to zdecydowanie moje ulubione pierogi. Polecam.
Składniki na farsz:
- 6 dużych ziemniaków (ok 500 g)
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 cebule
- Sól, pieprz
- 50 g margaryny
Składniki na ciasto pierogowe:
- 300 g przesianej mąki
- 200 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy
ziemniaki będą już ugotowane odstawić do przestygnięcia. Twaróg i przestudzone
ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę do
purée.
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę a następnie podsmażyć na
margarynie na złoty kolor. Teraz wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć
doprawiając solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien mieć konsystencję bardzo
gęstej pasty. Rozpocząć wyrabianie ciasta.
Przygotowanie ciasta pierogowego:
Mąkę wysypać na stolnicę, tworząc kopczyk, dodać sól. Powoli
wlewać wodę łącząc ją z mąką. Ciasto zagniatać, aż przestanie przyklejać się do
rąk. Następnie rozwałkować je cienko i powykrawać przy pomocy np. szklanki małe
okręgi.
Przygotowanie pierogów:
Na środku każdego okręgu nakładać łyżeczka porcję farszu.
Mocno sklejać brzegi a następnie układać na czystej ściereczce kuchennej.
Tak ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku przez 3-4
minuty. Ja do wrzącej wody wlewam też
1/3 szklanki oleju ( pierogi wtedy nie sklejają się ze sobą po ostygnięciu). Pierogi
podawać ze smażoną cebulką, śmietaną lub kefirem. Można tez podawać ze
skwarkami. Sposób podania jest już kwestią indywidualną. Ugotowane i zimne pierogi
można także odsmażać na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz