Murzynek z Orzeszkami Ziemnymi w Karmelu
Murzynek z Orzeszkami Ziemnymi w Karmelu
Murzynek to ciemno – brązowe ciasto o mięciutkim i wilgotnym
wnętrzu. Zawsze się sprawcza i pasuje do każdej okazji. Dziś przedstawiam swoją wersję na to pyszne
ciasto z dodatkiem chrupiących orzeszków ziemnych w karmelu. Lekko słono –
słodki smak orzeszków świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem i podkręca
jego smak. Po prostu pyszne. Polecam.
Składniki:
- 200 g margaryny (np. Kasia)
- 50 g masła
- ½ szklanki mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 340 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 - 400 g orzeszków ziemnych w karmelu (w niektórych
sklepach można kupić na wagę)
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Orzeszki zmielić na mniejsze kawałki w mikserze. Odstawić na
bok.
Żółtka oddzielić od białek.
W garnuszku umieścić margarynę, masło, kakao, mleko i
cukier. Podgrzać tylko do czasu, aż cały tłuszcz dokładnie się rozpuści a masa
będzie gładka i jednolita. Odstawić do przestygnięcia.
W misie miksera umieścić mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Do suchej mieszanki przelać przestudzoną masę kakaową i zacząć miksować na
średnich obrotach, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą a masa będzie
miała gładką i jednolitą konsystencję.
W oddzielnej misie ubić białka na sztywną pianę. Następnie
do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Gdy wszystkie
żółtka będą już połączone z piana białkową całość ubijać jeszcze krótką chwile,
aż masa będzie dobrze napowietrzona i puszysta.
Teraz przy pomocy łyżki lub łopatki wmieszać masę jajeczną
do masy kakaowej w przynajmniej trzech turach. Na koniec wsypać zmielone
wcześniej orzeszki i całość raz jeszcze dokładnie wymieszać.
Kwadratową, prostokątną lub okrągłą formę wysmarować cienką
warstwą tłuszczu i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przelać
ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180°C (góra i dół). Formę wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40 - 50 min lub do tzw.: ,,suchego
patyczka”. Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze przez ok 5-10 min w
piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i
pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie polewy:
W garnuszku zagotować śmietankę z łyżeczką masła. Do gorącej
śmietanki wrzucić połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką (już nie gotować).
Wszystko dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i gładka a cała
czekolada dokładnie rozpuszczona. Tak przygotowaną polewą polać wierzch wystudzonego
murzynka i odstawić ciasto w chłodne miejsce, aż polewa zastygnie. Polewę można
posypać dodatkowo zmielonymi orzeszkami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz