Kruche Ciasteczka Kajmakowe
Kruche Ciasteczka Kajmakowe
Maślane, delikatne i bardzo, bardzo kruche ciasteczka z
dodatkiem masy kajmakowej to pyszna przekąska, która sprawdzi się, jako dodatek
do kawy lub herbaty, generalnie zawsze i wszędzie. Mają smak słodko – słony i
to nadaje im charakteru. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można zabrać
je ze sobą wszędzie: do pracy, w podróż itd. Są po prostu pyszne. Polecam gorąco.
Składniki:
– 200 g masła lekko twardego
– 2 czubate łyżki cukru
– szczypta soli
– 350 g mąki pszennej
– 200 g kakaowej masy kajmakowej
Dodatkowo:
– 100 g posiekanych, solonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić lekko twarde jeszcze i pokrojone na
mniejsze kawałki masło oraz cukier. Zacząć ucierać na jednolitą masę. Dodać
kakaową masę kajmakową (można użyć również zwykłej – śmietankowej) i miksować
aż do połączenia się składników. Orzeszki zmielić w blenderze na mniejsze
kawałki i odsypać ok 2 łyżki do miseczki (posłużą na do dekoracji) a resztę
dodać do utartej masy i wymieszać. Zmienić łopatki w mikserze na haki do
wyrabiania ciasta. Do masy dodać mąkę i wyrobić ciasto do czasu, aż mąka dobrze
wymiesza się z masłem i masą kajmakową. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie,
ale mikserem jest szybciej i dokładniej.
Piekarnik rozgrzać do 180°C a blachę wyłożyć papierem do
pieczenia. Z masy nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i w dłoniach formować
kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w ok 5 cm odstępach.
Lekko spłaszczyć każdą kulkę dłonią. Na tym etapie można na każdej kulce wycisnąć
przy pomocy pieczątek albo foremek do ciastek ulubione wzorki lub użyć zwykłego
widelca, aby delikatnie je ozdobić. Posypać ciasteczka odrobiną zmielonych
orzeszków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min - opcja z
termoobiegiem lub ok 20 min w opcji bez termoobiegu.
Po wymaganym czasie pieczenia, blachę wyjąć z piekarnika i
odstawić na 10-15 min, aby ciasteczka lekko przestygły i delikatnie
stwardniały. Następnie przełożyć na talerzyk lub do puszki. Przechowywać w
suchym i szczennym pojemniku.
Smacznego.
Same ciasteczka to tak trochę za sucho co nie? Wypadałoby jakąś kawę do tego dołożyć:) Kawa ziarnista od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_KAWA-ZIARNISTA-156.html na pewno sprawdzi się tu świetnie!
OdpowiedzUsuńNa pewno kawa będzie świetnym dodatkiem.
Usuń