Kremowy Torcik Czekoladowy z Poziomkami
Kremowy Torcik Czekoladowy z Poziomkami
Na weekend pragnę zaproponować bardzo szybki w przygotowaniu, niesamowicie
delikatny, kremowy i pyszny torcik czekoladowy połączony ze świeżymi i aromatycznymi
poziomkami. Przygotowany na bazie serka Mascarpone i Ricotty, bez pieczenia, bez cukru i bez żelatyny.
Torcik po dobrym schłodzeniu w konsystencji i smaku przypomina lody czekoladowe
i myślę, że zasmakuje każdemu. Polecam.
Składniki na spód:
- 500 g herbatników kakaowych
- 150 g roztopionego masła
Składniki na masę:
- 500 g serka Mascarpone
- 250 g serka Ricotta
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- minimum 125 g poziomek
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø 26-27 cm wyłożyć papierem do
pieczenia (sam spód). Herbatniki zmielić na bardzo drobno w mikserze i dokładnie
połączyć z roztopionym masłem. Konsystencja ma przypominać tzw.: mokry piasek.
Masę herbatnikową przesypać do tortownicy i wyłożyć nią spód oraz boki
tortownicy dość mocno ugniatając dłonią. Na spodzie ułożyć umyte i osuszone
poziomki. Odstawić tortownicę na czas przygotowywania masy czekoladowej do
lodówki.
W garnuszku zagotować śmietankę 30 % i do gotującej się śmietanki
dodać połamane na kawałki oba rodzaje czekolady. Dokładnie wymieszać (już nie
gotować) do czasu, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję a czekolada
będzie całkowicie rozpuszczona. Odstawić do przestygnięcia.
W misie miksera umieścić śmietankę 36 % i ubić ją na gęstą
masę. Dodać serki Mascarpone i Ricotta oraz aromat waniliowy. Wszystko miksować
na wysokich obrotach, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodać wcześniej
rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Miksować całość jeszcze przez ok 5 min
do całkowitego i dokładnego połączenia się składników. Następnie masę przelać
do tortownicy na spód herbatnikowy. Wyrównać i odstawić do lodówki na kilka godzin,
aby masa dokładnie stężała.
Torcik przed podaniem udekorować wg własnych
upodobań np., kremem i poziomkami lub startą na tarce czekoladą. Podawać dobrze
schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz