Domowy Jogurt Naturalny i Domowa Granola z Suszonymi Truskawkami, Bananami i Czekoladą
Domowy Jogurt Naturalny i Domowa Granola z Suszonymi
Truskawkami, Bananami i Czekoladą
Jogurt domowy ma zdecydowanie lepszy smak. Jest gęsty, mimo
braku zagęszczaczy i stabilizatorów. Jest odświeżający, o lekko kwaskowym smaku,
ponieważ, nie zawiera cukru, syropów i słodzików. To idealny sposób na prosty i
pożywny posiłek, po którym nikt nie będzie miał wyrzutów sumienia. Składniki
odżywcze zawarte w jogurcie naturalnym to tajna broń w walce o zdrowie, dobre
samopoczucie i siły witalne.
Z podanych proporcji uzyskujemy ponad dwa litry pysznego,
gęstego i delikatnego jogurtu a koszt całkowity to niewiele ponad 6 zł.
Dodatkowo proponuje przygotować także własne domowe Granola,
dzięki czemu sami decydujemy, co ma w nich być. W połączeniu z jogurtem
naturalnym własnej roboty smakują wyśmienicie. Idealnie sprawdzą się na
śniadanie lub kolację. Polecam.
Składniki na jogurt:
- 2 litry pasteryzowanego mleka krowiego, koziego, owczego
(tłuste, półtłuste
lub chude - im mleko tłuściejsze, tym gęstszy będzie jogurt)
- starter z żywymi kulturami bakterii lub 300 g jogurtu
naturalnego kupionego w sklepie (koniecznie z żywymi kulturami bakterii)
- termometr gastronomiczny/kuchenny do pomiaru temperatury potraw
- słoiczki z nakrętkami
Przygotowanie:
Proces produkcji domowego jogurtu należy rozpocząć od sparzenia
wrzącą wodą garnka, w którym będzie gotowane mleko oraz słoiczków wraz z
nakrętkami. Ma to posłużyć wyeliminowaniu wszelkich innych bakterii, które mogą
znajdować się w garnku i słoiczkach.
Do wyparzonego garnka wlać 2 litry mleka pasteryzowanego, (jeśli
używamy mleka niepasteryzowanego należy je najpierw zagotować a następnie
wystudzić) i 300 g jogurtu naturalnego kupionego w sklepie. Dokładnie
wymieszać.
Ja swój jogurt robię przy użyciu gotowego jogurty kupionego w sklepie,
ale można użyć specjalnych starterów jogurtowych z żywymi kulturami bakterii,
które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie.
Mleko zacząć podgrzewać do temperatury nie większej niż 45°C.
Dlatego posiadanie termometru jest tu bardzo ważne, gdyż wyższa temperatura
zniszczy kultury naszych bakterii. Gdy temperatura mleka osiągnie już wymaganą
skalę natychmiast zdjąć z ognia i przelać zawartość do wyparzonych słoiczków
dokładnie je zakręcając.
Kolejny etap to inkubacja, która trwa od 6 – 12 h. Im dłuższy czas
inkubacji tym jogurt będzie bardziej gęsty i bardziej kwaskowaty.
Proces inkubacji można przeprowadzić na kilka sposobów.
1. W piekarniku z ustawioną temperaturą max 45°C ( czas inkubacji min
6 – 10 h)
2. W grubym kocu lub pierzynie ( czas inkubacji min 10 – 12 h)
3. W jogurtownicy
Ja swój jogurt inkubuję z połączenia opcji w piekarniku oraz z
kocem. Jogurt najlepiej jest zacząć przygotowywać wieczorem dzięki temu już
rano będzie można cieszyć się smacznym i zdrowym jogurtem własnej roboty. Tak,
więc wstawiam słoiczki na ok 2 – 3 h do piekarnika a następnie szczelnie i
dokładnie zawijam je w gruby i ciepły koc. Odkładam w ciepłe miejsce na całą
noc. Jogurt przed spożyciem po zakończonym procesie inkubacji warto włożyć do
lodówki na min 30 min, aby się schłodził i zagęścił swoją konsystencję.
Idealnie
smakuje w połączeniu z domowymi Granola, świeżymi owocami lub ulubioną
konfiturą.
Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na Granola:
- 2 lub2½ szklanki płatków owsianych
- 50 lub 70 g orzechów włoskich
- 50 lub 70 g orzechów laskowych
- 50 lub 70 g orzechów nerkowca
- 50 lub 70 g blanszowanych migdałów
- 4 łyżki białego sezamu
- 4 łyżki łuskanego słonecznika
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki syropu z malin (takiego który w swoim składzie ma min.
37% soku z malin)
- suszone truskawki (ilość wg preferencji)
- suszone banany (ilość wg preferencji)
- 100 g gorzkiej czekolady (min 70%)
Przygotowanie:
Orzechy warto wcześniej rozdrobnić na mniejsze kawałki przy pomocy
miksera lub tłuczkiem do mięsa (umieścić orzechy w woreczku i tłuczkiem
porozbijać je delikatnie na mniejsze kawałki – uderzać z wyczuciem, aby nie
zrobić z orzechów miazgi).
Wszystkie suche składniki - oprócz suszonych
truskawek, bananów i czekolady – dokładnie ze sobą wymieszać. Oliwę z
oliwek lub olej kokosowy z miodem i syropem malinowym delikatnie podgrzać w
garnuszku lub kuchence mikrofalowe oraz dokładnie wymieszać. Dodać następnie do
suchej mieszanki i wymieszać do czasu dokładnego połączenia się składników. Blachę
z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsypać mieszankę.
Piekarnik nagrzać do 160°C i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec całość
przez 30 min. Podczas pieczenia kilkakrotnie przemieszać mieszankę na blasze i pilnować,
aby mieszanka się nie przypaliła. Na ok 6 min przed końcem pieczenia do
mieszanki wmieszać suszone truskawki i banany. Truskawki i banany warto delikatnie
zmiksować mikserem, aby podzielić je na mniejsze kawałki. Po zakończonym
procesie pieczenia blachę odstawić do całkowitego wystygnięcia mieszanki.
Czekoladę posiekać na drobne kosteczki / kawałki. Gdy mieszanka
będzie już całkowicie wystudzona dopiero wtedy delikatnie wmieszać posiekaną
czekoladę. Granola powinna być przechowywana w szczelnym opakowaniu lub słoiku.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz