Chałka z Wiśniami i Kruszonką
Chałka z Wiśniami i Kruszonką
Chałka to jedno z delikatniejszych i bardzo mięciutkich w
środku ciast drożdżowych. Ponieważ trwa sezon na wiśnie chciałabym dziś
zaproponować połączenie mięciutkiej, delikatnej chałki ze świeżymi, kwaskowatymi
wiśniami posypanej uwielbianą chyba przez wszystkich kruszonką. Świetna
przekąska na podwieczorek, kolację lub śniadanie. Polecam.
Składniki na ciasto:
- 10 g suchych drożdży lub 35 g świeżych
- 460 g mąki pszennej typ 550
- 80 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- 150 g letniego mleka
Dodatkowo:
- 1 żółtko z 1 łyżka wody do posmarowania ciasta przed
pieczeniem
- 500 g świeżych wiśni
- cukier (biały lub brązowy) do zasypania wiśni (ilość wg
uznania)
Składniki na kruszonka:
- 50 g mąki pszennej typ 550
- 25 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Wiśnie umyć i wydrylować a następnie umieścić w misce i
zasypać cukrem. Odstawić na bok, aby wiśnie mogły zaciągnąć słodycz z cukru.
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, suchymi drożdżami
i solą. Następnie dodać jajko, żółtka, masło oraz letnie mleko. W przypadku
użycia świeżych drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn. Zagnieć gładkie i
elastyczne ciasto (można użyć miksera z hakiem chlebowym). Pod koniec
wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć
folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h lub do
czasu, gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto
zagnieć krótko jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 50 x 30 cm
i grubości ok 1 cm. Rozwałkowane ciasto posypać cienką warstwą cukru i równomiernie
rozłożyć na nim wcześniej przygotowane wiśnie. Następnie zacząć zwijać ciasto w
rulon (jak roladę) wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie zamknąć wszystkie
umieszczone w środku wiśnie zaklejając oba końce rulonu i miejsce łączenia się
drugiego brzegu ciasta. Tak zawinięte cisto krótko rozrolować dłońmi, aby
wiśnie dobrze się ułożyły a rulon trochę wydłużył. Prostokątną foremkę o
wymiarach ok 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej nasz
rulon skręcając go w tzw. Harmonijkę. Na wierzchu można powtykać jeszcze kilka
pojedynczych wiśni.
Uformowane ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić w
ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C, program „góra +
dół”.
W między czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki
rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Przesypać
kruszonkę na płaski talerzyk i schować do zamrażarki.
Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką
wody. Następnie chałkę posypać wcześniej przygotowaną i dobrze schłodzoną
kruszonką.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35
minut, aż stanie się ciemnobrązowa. Gdyby przypiekła się zbyt wcześnie – można
ją przykryć w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej i piec dalej.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz