Chałka z Wiśniami i Kruszonką


Chałka z Wiśniami i Kruszonką

Chałka to jedno z delikatniejszych i bardzo mięciutkich w środku ciast drożdżowych. Ponieważ trwa sezon na wiśnie chciałabym dziś zaproponować połączenie mięciutkiej, delikatnej chałki ze świeżymi, kwaskowatymi wiśniami posypanej uwielbianą chyba przez wszystkich kruszonką. Świetna przekąska na podwieczorek, kolację lub śniadanie. Polecam.



Składniki na ciasto:

- 10 g suchych drożdży lub 35 g świeżych
- 460 g mąki pszennej typ 550
- 80 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- 150 g letniego mleka


Dodatkowo:

- 1 żółtko z 1 łyżka wody do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- 500 g świeżych wiśni
- cukier (biały lub brązowy) do zasypania wiśni (ilość wg uznania)


Składniki na kruszonka:

- 50 g mąki pszennej typ 550
- 25 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru



Przygotowanie:

Wiśnie umyć i wydrylować a następnie umieścić w misce i zasypać cukrem. Odstawić na bok, aby wiśnie mogły zaciągnąć słodycz z cukru.

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, suchymi drożdżami i solą. Następnie dodać jajko, żółtka, masło oraz letnie mleko. W przypadku użycia świeżych drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto (można użyć miksera z hakiem chlebowym). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h lub do czasu, gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 50 x 30 cm i grubości ok 1 cm. Rozwałkowane ciasto posypać cienką warstwą cukru i równomiernie rozłożyć na nim wcześniej przygotowane wiśnie. Następnie zacząć zwijać ciasto w rulon (jak roladę) wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie zamknąć wszystkie umieszczone w środku wiśnie zaklejając oba końce rulonu i miejsce łączenia się drugiego brzegu ciasta. Tak zawinięte cisto krótko rozrolować dłońmi, aby wiśnie dobrze się ułożyły a rulon trochę wydłużył. Prostokątną foremkę o wymiarach ok 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej nasz rulon skręcając go w tzw. Harmonijkę. Na wierzchu można powtykać jeszcze kilka pojedynczych wiśni.
Uformowane ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C, program „góra + dół”.

W między czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Przesypać kruszonkę na płaski talerzyk i schować do zamrażarki.

Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Następnie chałkę posypać wcześniej przygotowaną i dobrze schłodzoną kruszonką.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż stanie się ciemnobrązowa. Gdyby przypiekła się zbyt wcześnie – można ją przykryć w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej i piec dalej.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty