Zapiekamy Kogel Mogel z Truskawkami
Zapiekamy Kogel Mogel z Truskawkami
Kogel Mogel lub Kogiel Mogiel - jak kto woli - to deser znany chyba każdemu. Głównie znany jest,
jako prosty deser z surowych żółtek jaj utartych z cukrem. Ponieważ na rynku królują
teraz owoce sezonowe pragnę zaproponować wykonanie tego deseru w formie ,,na
ciepło” z wykorzystaniem tych owoców. Ja wybrałam truskawki, ale nic nie stoi
na przeszkodzie, aby zamienić je na każdy inny ulubiony owoc. Ta wersja Kogla
Mogla na pewno zaspokoi podniebienia dużej liczby łasuchów. Polecam.
Składniki:
- 6 lub 8 żółtek
- 4 lub 6 łyżek cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- świeże truskawki ilość wg własnych preferencji
- mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtka, cukier i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i
ubijać na wysokich obrotach ok 5 min, aby uzyskać gęstą i puszystą masę oraz,
aż cały cukier dokładnie się rozpuści. Truskawki umyć i usunąć szypułki a
następnie pokroić na ćwiartki. Poukładać je na dnie małych kokilek lub innych
miseczek przystosowanych do zapiekania a następnie zalać ubitym koglem moglem.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Deser zapiekać przez 8-10 minut. Podawać na ciepło z gałką
lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz