Zapiekamy Kogel Mogel z Truskawkami


Zapiekamy Kogel Mogel z Truskawkami

Kogel Mogel lub Kogiel Mogiel - jak kto woli - to deser znany chyba każdemu. Głównie znany jest, jako prosty deser z surowych żółtek jaj utartych z cukrem. Ponieważ na rynku królują teraz owoce sezonowe pragnę zaproponować wykonanie tego deseru w formie ,,na ciepło” z wykorzystaniem tych owoców. Ja wybrałam truskawki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na każdy inny ulubiony owoc. Ta wersja Kogla Mogla na pewno zaspokoi podniebienia dużej liczby łasuchów. Polecam.

Składniki:

- 6 lub 8 żółtek
- 4 lub 6 łyżek cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- świeże truskawki ilość wg własnych preferencji
- mięta do dekoracji


Przygotowanie:

Żółtka, cukier i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i ubijać na wysokich obrotach ok 5 min, aby uzyskać gęstą i puszystą masę oraz, aż cały cukier dokładnie się rozpuści. Truskawki umyć i usunąć szypułki a następnie pokroić na ćwiartki. Poukładać je na dnie małych kokilek lub innych miseczek przystosowanych do zapiekania a następnie zalać ubitym koglem moglem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Deser zapiekać przez 8-10 minut. Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.




Smacznego



Komentarze

Popularne Posty