Torta Holandesa czyli Ciasto Holenderskie


Torta Holandesa czyli Ciasto Holenderskie

Ciasto z delikatną masą o konsystencji pianki na bazie słodzonego mleka skondensowanego i śmietanki, zamknięte w herbatnikach i oblane miękką, aksamitną polewą czekoladową to świetna propozycja deseru na każdą okazję. Gdy ciasto jest dobrze schłodzone przypomina w smaku lody śmietankowe. Ciasto to nie wymaga pieczenia. Ciekawostką jest to, że pomimo nazwy ciasto jest całkowicie brazylijskie i nie ma żadnych powiązań z Holandią. Polecam do wypróbowania.
Składniki na spód:

- 250 g herbatników kakaowych
- 100 g roztopionego masła
- 1 op. herbatników holenderskich w mlecznej czekoladzie ( ja użyłam Łakotek Holenderskich)


Składniki na masę:

- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 300 ml śmietanki 30 %  
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią


Składniki na polewę:

- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka masła


Przygotowanie:

Herbatniki zmiksować blenderem lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej) następnie połączyć z rozgniecionymi herbatnikami, aby powstała konsystencja mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy ok 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masę herbatnikową wysypać na spód formy, wyrównać i delikatnie ugnieść dłonią. Boki tortownicy obłożyć okrągłymi herbatnikami holenderskimi tak, aby strona z mleczną czekoladą była zwrócona na zewnątrz. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.


Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. W garnku umieścić całą zawartość puszki słodzonego mleka skondensowanego, 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczkę cukru z prawdziwa wanilią i 3 żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać łopatką lub trzepaczką i zacząć podgrzewać na średnim ogniu ciągle energicznie mieszając. Gotować masę przez ok 4-5 min aż masa zacznie lekko gęstnieć. Następnie zestawić z ognia, przykryć wierzch masy folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w 100 ml bardzo ciepłej wody, (ale nie we wrzątku, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę przelać do przestudzonej masy mleczno – śmietankowej i dokładnie wmieszać ją w masę.

Do drugiego garnuszka wlać teraz 3 białka i dodać 4 łyżki cukru. Zacząć podgrzewać całość na małym ogniu energicznie mieszając. Białka podgrzewać do chwili aż cały cukier dokładnie się rozpuści a masa zacznie mieć lekko ciągnącą konsystencję. Powinno potrwać to ok 3 min, ale trzeba bardzo uważać, aby nie zagotować masy, dlatego od czasu do czasu zdjąć garnek z gazu nie przerywając mieszania. Następnie masę przelać do misy miksera i zacząć ją ubijać na najwyższych obrotach miksera aż masa podwoi swoją objętość i stanie się bardzo gęsta. Gdy masa białkowa będzie już dobrze ubita dodać 200 ml śmietanki, tym razem 36% i przy pomocy łopatki wmieszać ją w ubitą masę. 

Teraz należy obie masy (mleczno – śmietankową i masę śmietankowo – białkową) delikatnie, ale jednocześnie dokładnie ze sobą połączyć przy użyciu łopatki lub łyżki (nie używać już na tym etapie miksera). Gotową masę przelać do formy z herbatnikami, wyrównać i całość wstawić do lodówki na kilka godzina, aby masa dobrze stężała.

Gdy masa już stężeje to ostatnim etapem będzie przygotowanie polewy. W garnku zagotować śmietankę z łyżka masła a następnie dodać posiekane oba rodzaje czekolady.  Całość podgrzewać aż cała czekolada się rozpuści i uzyska jednolitą konsystencję. Garnek zdjąć z ognia i ciągle mieszając lekko przestudzić. Następnie polewę wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Ponownie wstawić ciasto do lodówki na ok 40 min, aby polewa zastygła. Ciasto podawać dobrze schłodzone a potem przechowywać w lodówce.




Smacznego.  

Komentarze

Popularne Posty