Torta Holandesa czyli Ciasto Holenderskie
Torta Holandesa czyli Ciasto Holenderskie
Ciasto z delikatną masą o konsystencji pianki na bazie
słodzonego mleka skondensowanego i śmietanki, zamknięte w herbatnikach i oblane
miękką, aksamitną polewą czekoladową to świetna propozycja deseru na każdą okazję.
Gdy ciasto jest dobrze schłodzone przypomina w smaku lody śmietankowe. Ciasto to nie wymaga pieczenia. Ciekawostką jest to, że pomimo nazwy ciasto jest całkowicie brazylijskie i nie
ma żadnych powiązań z Holandią. Polecam do wypróbowania.
Składniki na spód:
- 250 g herbatników kakaowych
- 100 g roztopionego masła
- 1 op. herbatników holenderskich w mlecznej czekoladzie (
ja użyłam Łakotek Holenderskich)
Składniki na masę:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 300 ml śmietanki 30 %
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Herbatniki zmiksować blenderem lub rozgnieść wałkiem w
plastikowym woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence
mikrofalowej) następnie połączyć z rozgniecionymi herbatnikami, aby powstała
konsystencja mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy ok 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(sam spód). Masę herbatnikową wysypać na spód formy, wyrównać i delikatnie
ugnieść dłonią. Boki tortownicy obłożyć okrągłymi herbatnikami holenderskimi
tak, aby strona z mleczną czekoladą była zwrócona na zewnątrz. Wstawić do lodówki
na czas przygotowywania masy.
Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. W garnku umieścić całą zawartość puszki słodzonego mleka skondensowanego, 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczkę cukru z prawdziwa wanilią i 3 żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać łopatką lub trzepaczką i zacząć podgrzewać na średnim ogniu ciągle energicznie mieszając. Gotować masę przez ok 4-5 min aż masa zacznie lekko gęstnieć. Następnie zestawić z ognia, przykryć wierzch masy folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. W garnku umieścić całą zawartość puszki słodzonego mleka skondensowanego, 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczkę cukru z prawdziwa wanilią i 3 żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać łopatką lub trzepaczką i zacząć podgrzewać na średnim ogniu ciągle energicznie mieszając. Gotować masę przez ok 4-5 min aż masa zacznie lekko gęstnieć. Następnie zestawić z ognia, przykryć wierzch masy folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 100 ml bardzo ciepłej wody,
(ale nie we wrzątku, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
Rozpuszczoną żelatynę przelać do przestudzonej masy mleczno – śmietankowej i
dokładnie wmieszać ją w masę.
Do drugiego garnuszka wlać teraz 3 białka i dodać 4 łyżki
cukru. Zacząć podgrzewać całość na małym ogniu energicznie mieszając. Białka
podgrzewać do chwili aż cały cukier dokładnie się rozpuści a masa zacznie mieć
lekko ciągnącą konsystencję. Powinno potrwać to ok 3 min, ale trzeba bardzo uważać,
aby nie zagotować masy, dlatego od czasu do czasu zdjąć garnek z gazu nie
przerywając mieszania. Następnie masę przelać do misy miksera i zacząć ją
ubijać na najwyższych obrotach miksera aż masa podwoi swoją objętość i stanie
się bardzo gęsta. Gdy masa białkowa będzie już dobrze ubita dodać 200 ml
śmietanki, tym razem 36% i przy pomocy łopatki wmieszać ją w ubitą masę.
Teraz
należy obie masy (mleczno – śmietankową i masę śmietankowo – białkową) delikatnie,
ale jednocześnie dokładnie ze sobą połączyć przy użyciu łopatki lub łyżki (nie
używać już na tym etapie miksera). Gotową masę przelać do formy z herbatnikami,
wyrównać i całość wstawić do lodówki na kilka godzina, aby masa dobrze stężała.
Gdy masa już stężeje to ostatnim etapem będzie przygotowanie
polewy. W garnku zagotować śmietankę z łyżka masła a następnie dodać posiekane oba
rodzaje czekolady. Całość podgrzewać aż
cała czekolada się rozpuści i uzyska jednolitą konsystencję. Garnek zdjąć z
ognia i ciągle mieszając lekko przestudzić. Następnie polewę wylać na wierzch
ciasta i wyrównać. Ponownie wstawić ciasto do lodówki na ok 40 min, aby polewa
zastygła. Ciasto podawać dobrze schłodzone a potem przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz