Sernik z Musem Truskawkowym
Sernik z Musem Truskawkowym
Sezon na truskawki trawa w najlepsze. Pomysłów na
wykorzystanie tych wspaniałych owoców jest mnóstwo. Jak już wcześniej pisałam
uwielbiam serniki tak, więc pragnę zaproponować Sernik z Musem Truskawkowym.
Ponieważ jest to sernik na zimno, świetnie orzeźwia organizm w ciepłe dni niczym
lody śmietankowe i wyśmienicie smakuje. Polecam gorąco.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 1 opakowanie serka Mascarpone (250 g)
- 400 ml śmietanki 30 %
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki żelatyny spożywczej
Składniki na mus truskawkowy:
- około 1 kg truskawek tak (najlepiej świeżych, ale mogą być
też mrożone), aby po zmiksowaniu otrzymać ok 700 ml musu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki żelatyny spożywczej
Przygotowania masy serowej:
Do miseczki wsypać 4 łyżki żelatyny i zaleć niewielka
ilością zimnej wody tak, aby żelatyna mogła napęcznieć. Odstawić na bok.
Tortownicę o Ø 27 cm posmarować cienką warstwą oleju roślinnego.
Do misy miksera włożyć twaróg sernikowy, serek Mascarpone,
oba cukry i ok 350 ml śmietanki 30%. Wszystko miksować na średnich obrotach,
aby składniki dokładnie się połączyły. Resztę śmietanki zagotować. Zdjąć z
ognia i do gorącej śmietanki dodać wcześniej przygotowaną napęczniałą żelatynę.
Wymieszać aż cała żelatyna dokładnie się rozpuści. Chwilę przestudzić, po czym
wolnym strumieniem przelać zawartość do masy serowej i miksować do połączenia.
Masa powinna mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Gdyby była zbyt gęsta
można dodać jeszcze odrobinę śmietanki 30 % lub pełnego mleka.
Przygotowanie musu truskawkowego:
Do miseczki wsypać 3 łyżki żelatyny i zaleć niewielka
ilością zimnej wody tak, aby żelatyna mogła napęcznieć. Odstawić na bok.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. W blenderze kielichowym
lub przy pomocy blendera ręcznego zmiksować je wraz z cukrem na gładką masę.
Miseczkę z napęczniałą żelatyną podgrzać w kąpieli wodnej lub w kuchence
mikrofalowej tak, aby uzyskać płynna konsystencję i tym samym dokładnie
rozpuszczoną żelatynę. Następnie żelatynę połączyć z musem truskawkowym i
bardzo dokładnie wymieszać.
Przygotowanie końcowe:
Do wcześniej przygotowanej tortownicy przelać ok 2/3 masy
serowej. Dokładnie na środek masy serowej wylać mus truskawkowy (nie mieszać
już masy żadnymi łyżkami). Na koniec dokładnie na środek musu truskawkowego
wylać pozostałą część masy serowej. Delikatnie potrząsnąć tortownicą, aby
powierzchnia się wyrównała. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego
stężenia. Gdy sernik już stężeje udekorować do bitą śmietaną i truskawkami wg
własnej fantazji.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz