Sernik Twix


Sernik Twix

Bardzo kruchy i chrupiący spód herbatnikowy, na nim delikatny, mocno wilgotny, aksamitny, śmietankowo – waniliowy sernik oblany warstwą karmelu i mlecznej czekolady – oto moja dzisiejsza propozycja na przepyszne ciasto weekendowe. Smakuje znakomicie a delikatny smak sernika idealnie łagodzi słodycz karmelu i czekolady.


 Składniki na spód:

- 200 g herbatników
- 75 g masła


Składniki na masę serową:

- 1 kg tłustego twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 100 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 op. cukru waniliowego
- ½ op. cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
- 400 g masy kajmakowej
- 300 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 30%
- 4 pojedyncze batoniki Twix



Przygotowanie spodu:

Herbatniki zmiksować w mikserze lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej) następnie połączyć z rozgniecionymi herbatnikami, aby powstała konsystencja mokrego piasku.
Formę o wymiarach 35 x 35 cm lub tortownicę o Ø 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masę wysypać na spód formy, wyrównać i mocno ugnieść. Odstawić na bok.


Przygotowanie masy serowej:

Do misy miksera włożyć ser dodać cukry i mąkę. Miksować na średnich obrotach do połączenia składników a następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Gdy masa serowa uzyska już jednolitą konsystencję dodać śmietankę i miksować na najwyższych obrotach przez ok 5 minut. Masę przelać na herbatnikowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 230°C przez 10 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec sernik jeszcze przez 1h. Po upieczeniu odstawić sernik do całkowitego ostygnięcia.


Przygotowanie wykończenia i dekoracji:

Masę kajmakową umieścić w małym garnuszku i chwilkę podgrzać, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Następnie wylać ją na wierzch przestudzonego sernika. Wstawić sernik na ok 30-40 min do lodówki, aby masa kajmakowa ponownie stężała. Śmietankę zagotować na kuchence i dodać do gorącej śmietanki posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać aż masa będzie gładka i uzyska jednolitą konsystencję. Chwilę przestudzić a następnie przelać ją na wierzch masy kajmakowej. Batoniki Twix pociąć na mniejsze kawałki i wyłożyć nimi wierzch polewy czekoladowej. Sernik ponownie umieścić w lodówce na ok 2 h aby całość dobrze się schłodziła a polewa stężała.




Smacznego.





Komentarze

Popularne Posty