Sernik Twix
Sernik Twix
Bardzo kruchy i chrupiący spód herbatnikowy, na nim delikatny,
mocno wilgotny, aksamitny, śmietankowo – waniliowy sernik oblany warstwą
karmelu i mlecznej czekolady – oto moja dzisiejsza propozycja na przepyszne
ciasto weekendowe. Smakuje znakomicie a delikatny smak sernika idealnie łagodzi
słodycz karmelu i czekolady.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 75 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 100 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 op. cukru waniliowego
- ½ op. cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 400 g masy kajmakowej
- 300 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 30%
- 4 pojedyncze batoniki Twix
Przygotowanie spodu:
Herbatniki zmiksować w mikserze lub rozgnieść wałkiem w
plastikowym woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence
mikrofalowej) następnie połączyć z rozgniecionymi herbatnikami, aby powstała
konsystencja mokrego piasku.
Formę o wymiarach 35 x 35 cm lub tortownicę o Ø
23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masę wysypać na spód formy,
wyrównać i mocno ugnieść. Odstawić na bok.
Przygotowanie masy serowej:
Do misy miksera włożyć ser dodać cukry i mąkę. Miksować na
średnich obrotach do połączenia składników a następnie dodawać po jednym jajku
nie przerywając miksowania. Gdy masa serowa uzyska już jednolitą konsystencję
dodać śmietankę i miksować na najwyższych obrotach przez ok 5 minut. Masę
przelać na herbatnikowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w
temperaturze 230°C przez 10 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i
piec sernik jeszcze przez 1h. Po upieczeniu odstawić sernik do całkowitego
ostygnięcia.
Przygotowanie wykończenia i dekoracji:
Masę kajmakową umieścić w małym garnuszku i chwilkę podgrzać,
aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Następnie wylać ją na wierzch
przestudzonego sernika. Wstawić sernik na ok 30-40 min do lodówki, aby masa
kajmakowa ponownie stężała. Śmietankę zagotować na kuchence i dodać do gorącej
śmietanki posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać
aż masa będzie gładka i uzyska jednolitą konsystencję. Chwilę przestudzić a
następnie przelać ją na wierzch masy kajmakowej. Batoniki Twix pociąć na
mniejsze kawałki i wyłożyć nimi wierzch polewy czekoladowej. Sernik ponownie umieścić
w lodówce na ok 2 h aby całość dobrze się schłodziła a polewa stężała.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz