Sałatka z Szynką Szwarcwaldzką, Gruszką, Marakują i Błękitnym Serem Pleśniowym


Sałatka z Szynką Szwarcwaldzką, Gruszką, Marakują i Błękitnym Serem Pleśniowym

Czerwiec rozpieszcza nas cudowną, słoneczną pogodą, która sprzyja spotkaniom towarzyskim, imprezom zwłaszcza tym na wolnym powietrzu np. przy grillu czy ognisku. Jeśli ktoś z Was chciałby zaskoczyć swoich gości serwując im przepyszną i apetycznie wyglądającą sałatkę, zachęcam do wykorzystania mojego przepisu. Sałatka ta oprócz wyglądu zaskakuje także mieszanką trzech smaków. Lekko słodkim za sprawą słodkiej gruszki i mango, kwaskowatym za sprawą miąższu z egzotycznej Marakui oraz słonym za sprawą sera pleśniowego i szynki szwarcwaldzkiej. Po prosu pycha. Polecam gorąco.



Składniki (dla 6 osób): 

- rukola 1 opakowanie
- 2 gruszki
- 3 szt. marakui
- 1 duże dojrzałe mango
- pomidorki koktajlowe (ilość wg własnych preferencji)
- 300 g sera z niebieską pleśnią
- kapary
- zielone oliwki z migdałami
- jabłuszka kaparowe
- 2 op. Szynki Szwarcwaldzkiej
- sos z octem Balsamicznym z Modeny
- oliwa z oliwek
- ½ szklanki pestek łuskanego słonecznika


Dodatkowo:

- bagietka pszenna do przygotowania grzanek
- 100 g miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli


Przygotowanie:

Przygotowanie sałatki należy rozpocząć od umycia i dokładnego osuszenia sałaty, pomidorów i gruszki. Następnie talerze udekorować sosem balsamicznym. Na środku każdego talerza ułożyć garstkę rukoli. Gruszkę podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę na cienkie plastry. Pomidorki również podzielić na ćwiartki. Każdy plasterek szynki pokroić na ok 1½ cm paski a ser w małe kostki. Mango przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestkę a następnie małą łyżeczką wydrążyć małe kuleczki lub po prostu obrać ze skórki i pokroić je w kostkę. Teraz wszystko poukładać ,,niedbale” na sałacie, dodać kapary, oliwki (ilość wg własnych preferencji). Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aby się przyrumienił i posypać nim sałatkę. Marakuję przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ i ułożyć go na wierzchu lub po bokach sałatki. Całość skropić oliwą z oliwek i odrobiną sosu balsamicznego. Na koniec udekorować dwoma lub trzema jabłuszkami kaparowymi. Podawać od razu po przygotowaniu z grzanką posmarowaną masłem czosnkowym.

Aby przygotować domowe masło czosnkowe wystarczy dwa ząbki czosnku bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dokładnie wymieszać z miękkim masłem, które wcześniej należy posolić szczyptą soli. Kromki świeżej bagietki podpiec parę minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zarumienią lub w opiekaczu albo tosterze a następnie każdą grzankę posmarować odrobiną masła czosnkowego.






Smacznego

Komentarze

Popularne Posty