Sałatka z Szynką Szwarcwaldzką, Gruszką, Marakują i Błękitnym Serem Pleśniowym
Sałatka z Szynką Szwarcwaldzką, Gruszką, Marakują i
Błękitnym Serem Pleśniowym
Czerwiec rozpieszcza nas cudowną, słoneczną pogodą, która
sprzyja spotkaniom towarzyskim, imprezom zwłaszcza tym na wolnym powietrzu np.
przy grillu czy ognisku. Jeśli ktoś z Was chciałby zaskoczyć swoich gości
serwując im przepyszną i apetycznie wyglądającą sałatkę, zachęcam do
wykorzystania mojego przepisu. Sałatka ta oprócz wyglądu zaskakuje także
mieszanką trzech smaków. Lekko słodkim za sprawą słodkiej gruszki i mango,
kwaskowatym za sprawą miąższu z egzotycznej Marakui oraz słonym za sprawą sera
pleśniowego i szynki szwarcwaldzkiej. Po prosu pycha. Polecam gorąco.
Składniki (dla 6 osób):
- rukola 1 opakowanie
- 2 gruszki
- 3 szt. marakui
- 1 duże dojrzałe mango
- pomidorki koktajlowe (ilość wg własnych preferencji)
- 300 g sera z niebieską pleśnią
- kapary
- zielone oliwki z migdałami
- jabłuszka kaparowe
- 2 op. Szynki Szwarcwaldzkiej
- sos z octem Balsamicznym z Modeny
- oliwa z oliwek
- ½ szklanki pestek łuskanego słonecznika
Dodatkowo:
- bagietka pszenna do przygotowania grzanek
- 100 g miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki należy rozpocząć od umycia i dokładnego
osuszenia sałaty, pomidorów i gruszki. Następnie talerze udekorować sosem balsamicznym. Na środku każdego talerza
ułożyć garstkę rukoli. Gruszkę podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i
pokroić każdą ćwiartkę na cienkie plastry. Pomidorki również podzielić na
ćwiartki. Każdy plasterek szynki pokroić na ok 1½ cm paski a ser w małe kostki.
Mango przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestkę a następnie małą łyżeczką wydrążyć
małe kuleczki lub po prostu obrać ze skórki i pokroić je w kostkę. Teraz
wszystko poukładać ,,niedbale” na sałacie, dodać kapary, oliwki (ilość wg
własnych preferencji). Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aby się
przyrumienił i posypać nim sałatkę. Marakuję przekroić na pół, łyżeczką
wydrążyć miąższ i ułożyć go na wierzchu lub po bokach sałatki. Całość skropić
oliwą z oliwek i odrobiną sosu balsamicznego. Na koniec udekorować dwoma lub
trzema jabłuszkami kaparowymi. Podawać od razu po przygotowaniu z grzanką
posmarowaną masłem czosnkowym.
Aby przygotować domowe masło czosnkowe wystarczy dwa ząbki
czosnku bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i
dokładnie wymieszać z miękkim masłem, które wcześniej należy posolić szczyptą
soli. Kromki świeżej bagietki podpiec parę minut w piekarniku nagrzanym do 180°C,
aż się zarumienią lub w opiekaczu albo tosterze a następnie każdą grzankę
posmarować odrobiną masła czosnkowego.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz