Mrożona Herbata z Mango
Mrożona Herbata z Mango
Mrożona herbata to napój, który w upalne dni idealnie gasi
pragnienie i wyśmienicie smakuje. Przepis na taką herbatę jest banalnie prosty
a ja tym razem pragnę zaproponować odrobinę dodatkowej egzotyki. Mango jest
owocem o bardzo soczystym i dość wyrazistym smaku a także przepięknej
pomarańczowej barwie. Wystarczy niewielka ilość tego owocu w napojach czy potrawach,
aby poczuć się jak na tropikalnych wakacjach. Polecam serdecznie.
Składniki:
- 1 l mocno schłodzonej wody mineralnej niegazowanej (można
dać więcej)
- 1 duże lub 2 małe Mango
- ¾ szklanki cukru (ilość można wyregulować wg własnych
preferencji)
- 4 torebki ulubionej herbaty (ja dałam 1 Brzoskwiniową i 3 Earl Grey)
Przygotowanie:
Butelkę wody mineralnej najlepiej dzień wcześniej umieść w lodówce,
aby dobrze się schłodziła, dzięki temu po przygotowaniu herbaty będzie można ją
od razu podawać. W przeciwnym razie gotową herbatę trzeba będzie potem wstawić
do lodówki na 2 h, aby dobrze się schłodziła.
Mango obrać ze skórki i usunąć pestkę. Pokroić owoc na
mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i dodać 1 szklankę wody oraz cukier.
Zagotować i od momentu zagotowania się wody dusić na wolnym ogniu do czasu aż
mango będzie całkowicie miękkie. Następnie zmiksować całość blenderem ręcznym
na gładką masę. Odcedzić mus przez bardzo gęste sitko lub gazę, aby oddzielić
miąższ od syropu. Miąższ można przełożyć do słoiczka i wykorzystać, jako
dodatek do jogurtu naturalnego, owsianki, naleśników lub dodać do niego
uprażone jabłka a potem upiec przepyszną szarlotkę. Torebki z ulubioną herbatą
(można użyć herbaty czarnej, owocowej a nawet zielonej) zalać wrzątkiem (ok 100
ml wody) i zaparzyć bardzo mocną esencję ( zaparzać ok 10 min). Następnie
połączyć syrop z mango z esencją herbacianą i wlać pozostała, zimną wodę
mineralną. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z dużą ilością kostek lodu i
kilkoma listkami świeżej mięty. Herbatę przechowywać w lodówce.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz