Mocno Czekoladowe Ciasto z Nadzieniem Czekoladowym
Mocno Czekoladowe Ciasto z Nadzieniem Czekoladowym
Mięciutkie i delikatne ciasto, mocno czekoladowe wypełnione
dodatkowym delikatnie wylewającym się ze środka nadzieniem, również czekoladowym
to nie lada gratka dla miłośników czekolady. Dzięki zastosowaniu w głównej
mierze czekolady gorzkiej i gorzkiego kakao ma ono półwytrawny smak a już jeden
kawałek tego przepysznego ciasta cudownie poprawia humor, pamięć i koncentrację
a także dodaje energii. Polecam gorąco.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej min 70%
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżki gorzkiego (surowego) kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie czekoladowe:
- 200 ml słodkiego mleka skondensowanego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
Składniki na polewę:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
W małym garnuszku rozpuścić masło z czekoladą, lecz pilnować,
aby mieszanka się nie zagotowała. Topić tylko do czasu, aż składniki się
połączą i utworzą jednolitą płynną masę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka umieścić w misie miksera i miksować razem z cukrem na
jasną, puszystą masę. Następnie dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz ostygniętą
masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub na małych
obrotach miksera do momentu połączenia się składników.
Prostokątną blaszkę (moja mała wymiary 23 x 23 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia (sam spód) i przelać do niej ciasto. Wstawić całość do
piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 35 min i do tzw.
suchego patyczka. Wielkość blaszki w tym przypadku ma dość duże znaczenie,
ponieważ ciasto będzie nadziewane kremem, więc zależy nam na tym, aby wyrosło
do góry. Im blaszka będzie większa tym niższe będzie ciasto.
Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. W tym czasie
przygotować nadzienie czekoladowe.
Słodkie mleko skondensowane, śmietankę i połamaną na kawałki
czekoladę umieścić w garnuszku i podgrzać, aż czekolada się rozpuści i utworzy
jednolitą konsystencję.
Gdy ciasto już wystygnie przy pomocy wąskiego, ale wysokiego
kieliszka wydrążyć w cieście otwory zachowując przy tym równe odległości między
otworami (u mnie wyszło 9 otworów i tym samym 9 porcji ciasta). Wydrążone
środki zostawić będą jeszcze potrzebne. Przy wydrążaniu starać się ich nie
pokruszyć i nie połamać. Z każdego wydrążonego środka odciąć cienką (ok 5 mm)
warstwę z wierzchu i ze spodu (po 2 krążki z każdego wydrążonego środka).
Posłużą one do zamknięcia nadzienia czekoladowego. Teraz do każdego wydrążonego
otworu w cieście głównym włożyć po jednym krążku ciasta i docisnąć delikatnie
palcem lub spodem kieliszka do dna blaszki. Każdy otwór dokładnie wypełnić nadzieniem
czekoladowym i wierzch nadzienia przykryć drugim krążkiem. Delikatnie docisnąć.
Przygotować teraz polewę.
W garnuszku podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej oba
rodzaje czekolady. Podgrzewać do czasu, aż masa będzie gładka. Ciepłą polewą
oblać wierzch ciasta i wyrównać łopatką lub łyżką. Ciasto odstawić w chłodne
miejsce lub do lodówki na ok 40 min, aby polewa zastygła.
Aby nadzienie
czekoladowe pozostało miękkie i lekko lejące ciasto potem już nie musi być
trzymane w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz