Mocno Czekoladowe Ciasto z Nadzieniem Czekoladowym


Mocno Czekoladowe Ciasto z Nadzieniem Czekoladowym

Mięciutkie i delikatne ciasto, mocno czekoladowe wypełnione dodatkowym delikatnie wylewającym się ze środka nadzieniem, również czekoladowym to nie lada gratka dla miłośników czekolady. Dzięki zastosowaniu w głównej mierze czekolady gorzkiej i gorzkiego kakao ma ono półwytrawny smak a już jeden kawałek tego przepysznego ciasta cudownie poprawia humor, pamięć i koncentrację a także dodaje energii. Polecam gorąco.



Składniki na ciasto:

- 125 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej min 70%
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżki gorzkiego (surowego) kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na nadzienie czekoladowe:

- 200 ml słodkiego mleka skondensowanego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%


Składniki na polewę:

- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

W małym garnuszku rozpuścić masło z czekoladą, lecz pilnować, aby mieszanka się nie zagotowała. Topić tylko do czasu, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą płynną masę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Jajka umieścić w misie miksera i miksować razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz ostygniętą masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub na małych obrotach miksera do momentu połączenia się składników.

Prostokątną blaszkę (moja mała wymiary 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i przelać do niej ciasto. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 35 min i do tzw. suchego patyczka. Wielkość blaszki w tym przypadku ma dość duże znaczenie, ponieważ ciasto będzie nadziewane kremem, więc zależy nam na tym, aby wyrosło do góry. Im blaszka będzie większa tym niższe będzie ciasto.
Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie czekoladowe.

Słodkie mleko skondensowane, śmietankę i połamaną na kawałki czekoladę umieścić w garnuszku i podgrzać, aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą konsystencję.

Gdy ciasto już wystygnie przy pomocy wąskiego, ale wysokiego kieliszka wydrążyć w cieście otwory zachowując przy tym równe odległości między otworami (u mnie wyszło 9 otworów i tym samym 9 porcji ciasta). Wydrążone środki zostawić będą jeszcze potrzebne. Przy wydrążaniu starać się ich nie pokruszyć i nie połamać. Z każdego wydrążonego środka odciąć cienką (ok 5 mm) warstwę z wierzchu i ze spodu (po 2 krążki z każdego wydrążonego środka). Posłużą one do zamknięcia nadzienia czekoladowego. Teraz do każdego wydrążonego otworu w cieście głównym włożyć po jednym krążku ciasta i docisnąć delikatnie palcem lub spodem kieliszka do dna blaszki. Każdy otwór dokładnie wypełnić nadzieniem czekoladowym i wierzch nadzienia przykryć drugim krążkiem. Delikatnie docisnąć. Przygotować teraz polewę.

W garnuszku podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej oba rodzaje czekolady. Podgrzewać do czasu, aż masa będzie gładka. Ciepłą polewą oblać wierzch ciasta i wyrównać łopatką lub łyżką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na ok 40 min, aby polewa zastygła. 

Aby nadzienie czekoladowe pozostało miękkie i lekko lejące ciasto potem już nie musi być trzymane w lodówce.




Smacznego.




Komentarze

Popularne Posty