Mini Batoniki Nugatowe z Migdałami i Ciasteczkami Oreo
Mini Batoniki Nugatowe z Migdałami i Ciasteczkami Oreo
Deser idealny dla każdego łasucha. Kremowy nugat domowej
roboty z dodatkiem ulubionych bakalii będzie smakował każdemu, kto się na niego
połasi lub zdąży załapać. Przygotowanie tego deseru we własnym domu nie jest
trudne, ale wymaga trochę cierpliwością i dokładności. Polecam gorąco.
Składniki:
- 2 białka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki miodu
- ¾ szklanki blanszowanych migdałów w płatkach (lub więcej
wg własnych preferencji)
- 4 łyżki kremu czekoladowo – orzechowego Nutella
- ciasteczka Oreo (ilość wg własnych preferencji – ja dałam
ok 10 szt.)
Dodatkowo:
- 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie syropu karmelowego. Aby
wyszedł idealny warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny do potraw. Oczywiście
są metody do sprawdzenia właściwej temperatury syropu tj.: test ,,pióra” lub
zimnej wody, ale nigdy do końca nie wiemy na pewno czy temperatura naszego
karmelu jest dokładnie taka, jakiej potrzebujemy. Jest to bardzo ważny element
w przygotowaniu naszego nugatu.
Tak, więc, do rondelka wsypać cukier, dodać wodę i miód.
Całość zagotować i wymieszać do czasu, aż cukier się dokładnie rozpuści.
Następnie zmniejszyć ogień do min. i gotować syrop (bez mieszania go już) przez
ok 4-5 minut a przede wszystkim do momentu, aż temperatura syropu przekroczy
160°C
(emperaturę cały czas kontrolować na termometrze, który należy umieścić w
rondelku). Gdy temperatura syropu przekroczy 150°C, w misie miksera zacząć
ubijać białka na sztywną pianę. Z chwilą jak białka będą już ubite a syrop
gotowy, zacząć go wlewać do białek cienką stróżką nie przerywając miksowania. Miksować,
aż masa zacznie zmieniać swój kolor z karmelowego w biały i mocno zgęstnieje.
Wówczas do masy dodać krem Nutella, pokruszone na mniejsze kawałki ciasteczka
Oreo i blanszowane migdały. Miksować jeszcze przez krótki czas, aż dodatki się
połączą z masą nugatową. Można dodać również inne ulubione bakalie np.:
orzechy, suszoną żurawinę, rodzynki itp. Małą blaszkę lub pojemnik (ok. 20 x 20
cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na niego masę nugatową. Wilgotną
dłonią dokładnie rozprowadzić i wyrównać masę. Odstawić do przestudzenia a
następnie wstawić blaszkę do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Masa nugatowa stwardnieje, ale da się bez problemu pokroić. Na
tym etapie można przystąpić do pokrywania jej płynną czekoladą, należy jednak
działać szybko i sprawnie.
W pierwszej kolejności wyjąć masę z zamrażarki i pokroić na
małe batoniki o wymiarach ok. 2 x 3 cm, odkładać na blaszkę i ponownie schować
do zamrażarki na kilka min. Drugim krokiem jest roztopienie czekolady w kąpieli
wodnej do bardzo rzadkiej konsystencji. Gdy czekolada będzie już dość płynna,
wyjąć batoniki z zamrażarki i w miarę szybko i sprawnie obtaczać każdy kawałek
osobno w płynnej czekoladzie, po czym odkładać na blaszkę. Tak postąpić ze
wszystkimi kawałkami nugatu. Blaszkę znowu schować do zamrażarki, aby czekolada
zastygła. Podawać, gdy czekolada będzie już całkowicie zastygnięta i twarda.
Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz