Mini Batoniki Nugatowe z Migdałami i Ciasteczkami Oreo


Mini Batoniki Nugatowe z Migdałami i Ciasteczkami Oreo

Deser idealny dla każdego łasucha. Kremowy nugat domowej roboty z dodatkiem ulubionych bakalii będzie smakował każdemu, kto się na niego połasi lub zdąży załapać. Przygotowanie tego deseru we własnym domu nie jest trudne, ale wymaga trochę cierpliwością i dokładności. Polecam gorąco.



Składniki:

- 2 białka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki miodu
- ¾ szklanki blanszowanych migdałów w płatkach (lub więcej wg własnych preferencji)
- 4 łyżki kremu czekoladowo – orzechowego Nutella
- ciasteczka Oreo (ilość wg własnych preferencji – ja dałam ok 10 szt.)


Dodatkowo:
- 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)


Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie syropu karmelowego. Aby wyszedł idealny warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny do potraw. Oczywiście są metody do sprawdzenia właściwej temperatury syropu tj.: test ,,pióra” lub zimnej wody, ale nigdy do końca nie wiemy na pewno czy temperatura naszego karmelu jest dokładnie taka, jakiej potrzebujemy. Jest to bardzo ważny element w przygotowaniu naszego nugatu.

Tak, więc, do rondelka wsypać cukier, dodać wodę i miód. Całość zagotować i wymieszać do czasu, aż cukier się dokładnie rozpuści. Następnie zmniejszyć ogień do min. i gotować syrop (bez mieszania go już) przez ok 4-5 minut a przede wszystkim do momentu, aż temperatura syropu przekroczy 160°C (emperaturę cały czas kontrolować na termometrze, który należy umieścić w rondelku). Gdy temperatura syropu przekroczy 150°C, w misie miksera zacząć ubijać białka na sztywną pianę. Z chwilą jak białka będą już ubite a syrop gotowy, zacząć go wlewać do białek cienką stróżką nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zacznie zmieniać swój kolor z karmelowego w biały i mocno zgęstnieje. Wówczas do masy dodać krem Nutella, pokruszone na mniejsze kawałki ciasteczka Oreo i blanszowane migdały. Miksować jeszcze przez krótki czas, aż dodatki się połączą z masą nugatową. Można dodać również inne ulubione bakalie np.: orzechy, suszoną żurawinę, rodzynki itp. Małą blaszkę lub pojemnik (ok. 20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na niego masę nugatową. Wilgotną dłonią dokładnie rozprowadzić i wyrównać masę. Odstawić do przestudzenia a następnie wstawić blaszkę do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Masa nugatowa stwardnieje, ale da się bez problemu pokroić. Na tym etapie można przystąpić do pokrywania jej płynną czekoladą, należy jednak działać szybko i sprawnie.

W pierwszej kolejności wyjąć masę z zamrażarki i pokroić na małe batoniki o wymiarach ok. 2 x 3 cm, odkładać na blaszkę i ponownie schować do zamrażarki na kilka min. Drugim krokiem jest roztopienie czekolady w kąpieli wodnej do bardzo rzadkiej konsystencji. Gdy czekolada będzie już dość płynna, wyjąć batoniki z zamrażarki i w miarę szybko i sprawnie obtaczać każdy kawałek osobno w płynnej czekoladzie, po czym odkładać na blaszkę. Tak postąpić ze wszystkimi kawałkami nugatu. Blaszkę znowu schować do zamrażarki, aby czekolada zastygła. Podawać, gdy czekolada będzie już całkowicie zastygnięta i twarda. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.



Smacznego




Komentarze

Popularne Posty