Migdałowiec
Migdałowiec
Dziś pragnę zaproponować przepyszne ciasto składające się z
miodowych, mięciutkich i kruchych zarazem blatów przełożonych
waniliowo-migdałowym kremem budyniowym i wykończone chrupiącą karmelowo - miodowo
- migdałową polewą. Ciasto idealnie nadaje się na każdą okazję jest naprawdę
pyszne. Polecam gorąco do wypróbowania.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g margaryny
- 180 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki ciepłego mleka
Składniki na krem:
- 150 g blanszowanych migdałów w płatkach
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
Składniki na polewę migdałową:
- 300 g migdałów
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich podanych w przepisie składników zagnieść
miękkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do
wyrabiania ciasta). Ciasto podzielić na trzy równe części. Okrągłą blaszkę o Ø
27 cm (można użyć małej kwadratowej) wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i
równo wyłożyć w niej pierwszą część ciasta. Ponakłuwać widelcem wielokrotnie i
wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok 15 min.
Pozostałe dwie porcje ciasta piec dokładnie tak samo jak pierwszą i każde osobno,
jedno po drugim w tej samej blaszce. Za każdym razem wymienić tylko papier do
pieczenia. Upieczone blaty odłożyć do przestygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Blanszowane migdały w płatkach zmielić na drobny proszek. Z
500 ml mleka odlać ok ½ szklanki i w niej dokładnie wymieszać proszek
budyniowy. Resztę mleka przelać do garnka i zagotować dodając do niego masło,
dwie łyżki cukru, cukier waniliowy i zmielone migdały. Gdy mleko zacznie się gotować
dodać wymieszany w szklance z mlekiem proszek budyniowy. Gotować całość do
czasu, aż krem zrobi się gęsty ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
W blaszce umieścić jeden z wcześniej upieczonych blatów i
wylać na niego jeszcze gorącą ½ kremu. Wyrównać przy pomocy szpatułki lub łyżki
i przykryć całość drugim blatem. Na drugim blat wylać pozostałą część kremu,
wyrównać i całość przykryć trzecim blatem. Odstawić na bok, aby ciasto sobie
już stygło i zacząć przygotowywać polewę migdałową.
Przygotowanie polewy migdałowej:
Migdały wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą. Odstawić na
15 min, po czym obrać migdały ze skórki. Obrane migdały zmielić krótko w mikserze,
aby je rozdrobnić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło, dodać miód,
cukier i aromat migdałowy. Na koniec wsypać zmielone migdały i smażyć całość na
małym ogniu przez o 10 min ciągle mieszając. Masa zacznie gęstnieć a migdały
lekko się zarumienią, lecz trzeba bardzo pilnować, aby migdały się nie
przypaliły.
Tak przygotowaną polewę rozsmarować na wierzchu trzeciego
blatu. Ciasto dokładnie wystudzić a następnie schować do lodówki na kilka godzin,
aby krem i polewa dobrze zastygły. Podawać na zimno z kleksem bitej śmietany
lub gałką lodów śmietankowych. Ciasto jeszcze lepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz