Migdałowe Ciasteczka Ricciarelli
Migdałowe Ciasteczka Ricciarelli
Ciasteczka Ricciarelli rodzaj bardzo chrupiących na zewnątrz
i mięciutkich w środku ciasteczek w kształcie rombów. Przysmak, który jest określany
specjałem Toskanii. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i pyszne, działają
prawie jak narkotyk, gdy zacznie się je jeść nie można wręcz przestać. Polecam.
Składniki:
- 300 g migdałów lub gotowej mączki migdałowej
- 200 g cukru pudru + dodatkowe 100 g do podsypywania i
dekoracji
- 50 g mąki pszennej + dodatkowe 3 łyżki do podsypywania.
- 2 białka
- 1 op. cukru z wanilią
- skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Około 200 g migdałów umieścić w miseczce i zalać wrzącą
wodą. Odstawić na 15 minut, po czym obrać migdały ze skórki. Obrane migdały
osuszyć ręcznikiem papierowym i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do ok 160°C i wstawić do niego blaszkę z
migdałami. Prażyć migdały ok 10-15 min lub do czasu aż zaczną przybierać jasno
złoty kolor. Wystudzić. Następnie pozostałe 100 g migdałów ze skórką i uprażone
migdały zmiksować na bardzo drobno tak, aby przypominały prawie mączkę
migdałową. Można także pominąć tę całą procedurę i użyć gotowej, kupionej w
sklepie mączki migdałowej, lecz uważam, iż warto pobawić się z całymi migdałami
gdyż podczas mielenia i tak zostanie pewna ilość grubszych okruszków i to one dodadzą
później naszym ciasteczkom dodatkowego uroku i smaku.
Do misy miksera wlać białka i ubić na lekką pianę. Cukier i
cukier waniliowy wymieszać razem ze sobą. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po
łyżce, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być bardzo
sztywna, gęsta i błyszcząca tak jak do bezy. Następnie partiami dodawać mąkę i
zmielone migdały a na końcu aromat migdałowy i otartą skórkę z pomarańczy. Nadal
miksować aż wszystkie składnik dokładnie się połączą. Przełożyć uzyskaną masę
na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wymieszanej z cukrem pudrem i krótko
wyrobić ciasto, aby dało się je rozwałkować. Najlepszą metodą na rozwałkowanie
tego ciasta jest umieszczenie go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia
posypanego mąką z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Następnie
przy pomocy foremki do ciastek o kształcie rombu powykrawać ciasteczka i
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok 5mm odstępy między
ciasteczkami. Ciasteczka delikatnie urosną w górę niż na boki. Przed pieczeniem
ciasteczka posypać z wierzchu cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 140°C
i piec całość w nagrzanym piekarniku prze ok 12-15 min pilnując, aby się nie
przypiekły zbyt mocno. Ciasteczka Ricciarelli charakteryzują się tym, iż ich
skórka na zewnątrz jest twardsza i chrupiąca a środek mięciutki i lekko
ciągnący. Po upieczeniu wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym
opakowaniu lub puszce do ciastek.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz