Lody Nutella w Czekoladowych Pucharkach
Lody Nutella w Czekoladowych Pucharkach
Lody Nutella to rarytas dla wszystkich, którzy uwielbiają
czekoladę i orzechy. Lody są bardzo proste w przygotowaniu i mega smaczne.
Serwowane dodatkowo w samodzielnie zrobionych pucharkach z gorzkiej czekolady
zachwycą każdego a zwłaszcza najmłodszych. Polecam serdecznie.
Składniki na lody:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g kremu czekoladowo - orzechowego Nutella
Składniki na czekoladowe pucharki:
- 200 do 300 g gorzkiej czekolady
- kawałek folii bąbelkowej
- szklane miseczki
Przygotowanie lodów:
Do misy miksera wlać ok 400 ml śmietanki i dość mocno ubić,
ale nie na sztywną masę. W drugiej misce pozostałe 100 ml śmietanki oraz krem
Nutella zmiksować do połączenia się składników. Następnie masę czekoladową
przelać do ubitej śmietanki i ponownie wszystko zmiksować (ok 5 min). Masę
przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Po
ok 1½ godzinie masę dokładnie wymieszać
łyżką lub mikserem, aby zapobiec ewentualnemu tworzeniu się kryształków lodu oraz
aby masa pozostała aksamitna i gładka. Czynność tę można powtórzyć ok 2 razy w
odstępach 1 do 1½ h. Potem zostawić już całość do całkowitego zamrożenia.
Przygotowanie czekoladowych pucharków:
Przygotować małe miseczki, które posłużą do nadania
kształtu. Folię bąbelkową pociąć na kwadraty większe od średnicy miseczek o ok
2 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, aby uzyskać całkowicie płynną
konsystencję. Następnie na każdy kawałek folii wylać odpowiednią ilość i przy
pomocy noża rozsmarować czekoladę po jej powierzchni, wyrównać. Folię
delikatnie włożyć do miseczki, uformować i wstawić do lodówki, aby czekolada
zastygła. Gdy czekolada ponownie stężeje delikatnie odkleić folię i pozostawić
czekoladowe pucharki w miseczkach (w lodówce) do czasu, aż lody będą gotowe do
serwowania. Nakładać lody do czekoladowych pucharków, udekorować polewą,
owocami lub bitą śmietaną wg własnych upodobań.
Życzę smacznego i dobrej zabawy
Komentarze
Prześlij komentarz