Lodowe Tiramisu
Lodowe Tiramisu
Upały za oknem nie odpuszczają. Tym rzazem pragnę
zaproponować idealny deser na gorący długi weekend. Deser jest bardzo
prosty w przygotowaniu, lecz na efekt końcowy trzeba troszkę poczekać, ale naprawdę
warto. Lodowe Tiramisu, czyli coś a’la rolada lodowa o smaku kawowo – waniliowo
– czekoladowym, mega kremowa i rozpływająca się w ustach. Po prostu pycha.
Polecam gorąco.
Składniki na formę:
- duże opakowanie biszkoptów podłużnych (ok 36 szt.)
- 100 ml mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki słodkiego kakao w proszku
Składniki na masę kawowo – kakaową:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g kakaowej masy kajmakowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wrzącej wody
Składniki na masę śmietankowo – waniliową:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 3 łyżki gorzkiego kakao do dekoracji
Przygotowanie formy:
Foremkę typu keksówka wyłożyć bardzo dokładnie folią spożywczą.
100 ml mleka zagotować i rozpuścić w nim 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżki
słodkiego kakao. Biszkopty podocinać ostrym nożem tak, aby pasowały do
wyłożenia nimi dłuższych boków i spodu foremki keksowej. Gdy biszkopty są już
dopasowane, każde ciastko krótko moczyć w mleku z kawą i kakao a następnie
układać w foremce jedno obok drugiego (oba dłuższe boki i spód). Pozostałą
mieszankę mleka z kawa i kakao odstawić na bok, gdyż będzie nam jeszcze
potrzebna do ostatniej warstwy biszkoptów (zamykającej całość). Na czas
przygotowywania mas lodowych foremkę z biszkoptami umieścić w zamrażarce.
Przygotowanie masy kawowo – kakaowej:
W dwóch łyżkach wrzącej wody dokładnie rozpuścić 2 łyżki
kawy rozpuszczalnej. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. W misie miksera
umieścić śmietankę i kakaową masę kajmakową. Zacząć ubijać na najwyższych
obrotach do chwili, aż masa zacznie przypominać średniej gęstości krem. Pod
koniec ubijania dodać wcześniej zaparzoną i wystudzoną kawę. Miksować do
połączenia składników. Masa powinna być średnio gęsta, na tyle, aby można było
przełożyć ją do worka cukierniczego przy pomocy, którego w ostatniej fazie
będzie można zapełniać formę.
Przygotowanie masy śmietankowo – waniliowej:
W misie miksera umieścić śmietankę i ubić ją na gęstą masę
(nie na całkiem sztywno). Następnie, wąskim strumieniem wlewać mleko
skondensowane (słodzone) nie przerywając miksowania. Na koniec dodać opakowanie
cukru z prawdziwą wanilią i chwilę jeszcze miksować do czasu dokładnego
połączenia wszystkich składników. Podobnie jak w przypadku masy kawowo –
kakaowej powinna ona być na tyle gęsta, aby można było również przełożyć ją do
worka cukierniczego.
Przygotowanie lodowego Tiramisu:
Gdy obie masy są już gotowe formę z biszkoptami wyjąć z
zamrażarki i zacząć wypełniać ją masami umieszczonymi w workach cukierniczych
(oczywiście można użyć także zwykłej łyżki, lecz z workami jest łatwiej
formować masę). Na tym etapie można użyć własnej inwencji twórczej. Ja
natomiast swoje masy nakładałam naprzemiennie. Pierwsza warstwa składała się z
paska masy kawowej i obok niej masy śmietankowej, druga warstwa to masa
śmietankowa na masie kawowej a kawowa na śmietankowej, trzecia warstwa – patrz,
warstwa pierwsza, czwarta warstwa – patrz, warstwa druga itd. Warto pod koniec
zostawić ok 1½ cm przestrzeń, aby móc zamknąć całą masę kolejną warstwą
biszkoptów. Biszkopty oczywiście również przed układaniem na masie krótko
namoczyć w mleku z rozpuszczoną kawą i słodkim kakao. Lekko wszystko docisnąć a
foremkę kilka razy ,,odbić” o blat, aby masa dobrze się w środku ułożyła i
odpowietrzyła. Wierzch przykryć kawałkiem foli spożywczej i formę ponownie
wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gdy Lodowe
Tiramisu będzie już całkowicie zamrożone delikatnie wyjąc je z foremki, usunąć
całą folię spożywczą i posypać ze wszystkich stron gorzkim kakao. Kroić ostrym
nożem na plastry i podawać z kleksem bitej śmietany lub odrobiną polewy
czekoladowej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz