Lemoniada Arbuzowa
Lemoniada Arbuzowa
Lemoniada nie zawsze musi być tylko cytrynowa. Na upalne dni
proponuję więc wykorzystać aromatyczne i orzeźwiające arbuzy. Zachęcam do
wypróbowania mojego przepisu a gwarantuje, że przypadnie wielu z Was do gustu.
Polecam.
Składniki:
- miąższ z ok 1½
kilogramowego arbuza
- 2 limonki
- 2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- świeża mięta (3-4 gałązki)
- 1½ l wody
mineralnej lekko gazowanej
- kostki lodu
Przygotowanie:
Arbuza przekroić na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć
kilkanaście małych kuleczek. Można także kawałek miąższu arbuza pokroić na nieduże
kostki.
Przełożyć je do plastikowej miski i wstawić na ok. 2 h do zamrażarki,
aby się mocno zmroziły. Pozostały miąższ obrać ze skórki i zmiksować blenderem
kielichowym lub ręcznym. Po zmiksowaniu powstanie nam spora ilość soku.
Następnie odcedzić sok przez gęste sitko lub gazę, aby
usunąć ewentualne kawałki pestek i dodać do niego sok wyciśnięty z jeden
cytryny i jednej limonki. Schłodzić całość w lodówce do czasu, aż kawałki
arbuza umieszczonego w zamrażarce nie będą gotowe. Po upływie wymaganego czasu
chłodzenia do soku dodać zamrożone kawałki arbuza, pokrojoną na plasterki cytrynę
i limonkę, które wcześniej należy sparzyć wrzątkiem a następnie dokładnie umyć.
Teraz dodać wodę, której ilość możemy wyregulować wg własnych preferencji.
Jeśli chcemy mieć mocniej intensywną w smaku lemoniadę wody należy dać mniej.
Całość dosłodzić miodem wg własnego uznania i na koniec dodać listki świeżej
mięty i kostki lodu. Dokładnie wymieszać i gasić pragnienie świeżą, przepyszną
i aromatyczną lemoniadą.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz