Koktajle dla Zdrowia, Urody i Figury
Koktajle dla Zdrowia, Urody i Figury
Koktajle owocowo – warzywne stały się w ostatnich latach
bardzo popularne i coraz chętniej po nie sięgamy. Są doskonałym urozmaiceniem
zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają nam wielu cennych składników
mineralnych i witamin, ale sprawiają też, że odczuwamy przypływ energii i
poprawia nam się humor. Na początek proponuję trzy koktajle dla zdrowia, urody
i figury. Polecam
Dlaczego warto pić koktajle?
- Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek.
- Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, więc łatwo i
szybko można uzyskać własną i zdrową ,,bombę witaminowo – energetyczną”.
- Posiłek w płynie jest wygodny i pozwala na szybsze
dostarczenie organizmowi substancji odżywczych a przy tym można go zabrać ze
sobą wszędzie.
- Koktajle umożliwiają spożywanie różnorodnych substancji
odżywczych i składników, które rzadziej uwzględniamy w swoim codziennym
jadłospisie.
- Koktajle oczyszczają organizm z toksyn, usuwają złogi z
układu pokarmowego, dodają energii i wigoru, ale także mają duży wpływ na
zdrowie naszej skóry, włosów, paznokci oraz bardzo mocno wspomagają nasz ogólny
stan zdrowia.
Koktajl z Jarmużu
Jarmuż to warzywo niskokaloryczne, bogate w błonnik i
niezawierające tłuszczu, jest, więc nie tylko smaczny, ale również niezwykle
odżywczy oraz wykazuje idealny efekt odchudzający. Zawiera bardzo dużo żelaza, jest
źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz
zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. W jarmużu znajdziemy zasoby witaminy C
odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Dzięki dużej
zawartości witaminy A dania z jarmużem korzystnie wpływają na stan cery, włosów
i paznokci, a także na wzrok.
W jarmużu jest więcej wapnia niż w mleku. Składnik ten
zapobiega osteoporozie, wpływa na dobry stan kości i zębów oraz przyspiesza
metabolizm. Jedzenie dań z jarmużem obniża poziom cholesterolu, przez co
zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Warzywo to jest pełne
antyoksydantów, które mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Dzięki nim nasz
organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne
schorzenia, takie jak nowotwory.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 garści posiekanych liści jarmużu (bez grubych łodyg)
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 jabłka półsłodkie
- ½ cytryny
- woda mineralna niegazowana (ilość wg uznania)
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Z liści jarmużu odkroić wszystkie twarde, grube łodygi i
odnogi (wyrzucić – nie będą nam potrzebne). Umyć i osuszyć na ręczniku
papierowym. Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na
mniejsze kawałki. Łodygę selera umyć i pokroić w kostkę. Cytrynę obrać ze
skórki i podzielić na cząstki. Tak przygotowane produkty umieścić w kielichu
blendera, dodać miód i przynajmniej ½ szklanki wody mineralnej. Wszystko
dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać koktajl
mniej gęsty należy dodać więcej wody wg własnego uznania i preferencji.
Pić z rana.
Koktajl z Gruszki
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są
nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod -
minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą
boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec
udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. Gruszki zawierają także witaminy: A,
B1, B2, B6, C i PP. Zaleca się jedzenie gruszek przy zapaleniach dróg
moczowych, kamicy nerkowej, przy stanach zapalnych gruczołu krokowego. Wartości
odżywcze gruszki to: miedź, przeciwutleniacz, witamina K, błonnik.
Dodatkowo Gruszki:
- Pomagają utrzymać równowagę psychiczną - Miedź jest minerałem niezbędnym dla zapewnienia zdrowia centralnego układu nerwowego.
- Walczą z wolnymi rodnikami - W skórce gruszki są przeciwutleniacze, flawonoidy, substancje przeciwzapalne, a nawet - antynowotworowe, jak kwas cynamonowy.
- Dostarczają witaminę K - Witamina K zapobiega krzepnięciu krwi i poprawia krążenie w organizmie.
- Powstrzymują zwyrodnienie plamki żółtej - Antyoksydanty zawarte w gruszkach (głównie luteina i zeaksantyna) zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, najczęstszej przyczyny utraty wzroku po 65. roku życia.
- Wzmacniają serce - Gruszki są świetnym źródłem glutationu, przeciwutleniacza, który obniża wysokie ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
- Łagodzą chroniczne zapalenia - Liczne flawonoidy i karotenoidy obecne w gruszkach mają silne właściwości przeciwzapalne, doskonale łagodzą bóle brzucha.
- Są dobrym źródłem błonnika - Średniej wielkości gruszka dostarcza do 30 g błonnika, w tym pektynę, która zapobiega wzdęciom, zaparciom, usprawnia trawienie i chroni przed bolesnymi hemoroidami.
- Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów - Błonnik z gruszek wiąże w przewodzie pokarmowym tzw. wtórne kwasy żółciowe, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.
- Zmniejszają ryzyko cukrzycy - Niektóre z gruszkowych flawonoidów poprawiają wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
- Wzmacniają kości - Gruszki zawierają bor, minerał, który pomaga organizmowi zatrzymać wapń.
- Są dobrym źródłem kwasu foliowego - Występujący w gruszkach kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu i zapobiega wadom wrodzonym cewy nerwowej (m.in. rozszczepowi kręgosłupa).
- Leczą zapalenie gardła - Sok z gruszek czy napar z gruszek z miodem łagodzą bóle gardła, leczą zapalenie strun głosowych i pomagają oczyścić drogi oddechowe z nadmiaru śluzu.
- Zwalczają kamienie żółciowe - Gruszki mają wysoką zawartość kwasu jabłkowego, który pomaga rozpuszczać złogi w woreczku żółciowym.
- Obniżają ryzyko niedoczynności tarczycy - Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, minerał niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycowych.
- Leczą trądzik młodzieńczy - Gruszki poleca się w okresie dojrzewania, z uwagi na wysoką zawartość witamin, minerałów, a także składników wzmacniających układ odpornościowy, co sprzyja walce z trądzikiem, wypryskami i infekcjami skórnymi.
- Chronią przed kacem - Tak twierdzą naukowcy z australijskiej rządowej agencji ds. nauki i badań CSIRO, którzy doszli do wniosku, iż sok z gruszek przyspiesza metabolizm alkoholu i nawet nieznacznie obniża jego poziom we krwi ;-)
Składniki:
- 2 dojrzałe gruszki
- 1 kiwi
- natka pietruszki
- 1 limonka
- garść listków mięty
- woda mineralna niegazowana (ilość wg uznania)
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Gruszki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na
mniejsze kawałki razem ze skórką. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na mniejsze
cząstki. Natkę pietruszki i miętę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i
posiekać (same listki bez łodyg). Limonkę obrać ze skórki i podzielić na
cząstki. Wszystkie tak przygotowane składniki umieścić w kielichu blendera
dodać przynajmniej ½ szklanki wody mineralnej oraz miód i wszystko dokładnie
zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać koktajl
mniej gęsty należy dodać więcej wody wg własnego uznania i preferencji.
Pić z rana.
Pić z rana.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koktajl z Mango
Mango na skórę działa wprost zbawiennie, ponieważ zawierają
duże ilości witamin - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i
B9), witamina C, E i K. Poza tym w mango znajdują się też cenne minerały - cynk,
fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo oraz błonnik, a także białko,
tłuszcze, węglowodany, flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma
zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo. Jedzenie
mango przyczynia się także do obniżenia insulinooporności i pomaga w poprawie
tolerancji glukozy oraz pomaga w relatywnie szybkim pozbyciu się zbędnych
kilogramów.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 duża lub 2 małe pomarańcze
- ½ szklanki chudego mleka krowiego lub mleko roślinne
- garść ziaren łuskanego słonecznika
- woda mineralna niegazowana (ilość wg uznania)
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze
kawałki. Pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Wszystkie tak
przygotowane składniki umieścić w kielichu blendera dodać ½ szklanki chudego
mleka krowiego lub roślinnego, garść ziaren łuskanego słonecznika oraz miód i wszystko dokładnie zmiksować do
uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać koktajl mniej gęsty
należy dodać wody wg własnego uznania i preferencji.
Pić z rana.
Życzę smacznego i na zdrowie.
Komentarze
Prześlij komentarz