Koktajl Wiśniowy z Kaszy Jaglanej i Płatków Owsianych
Koktajl Wiśniowy z Kaszy Jaglanej i Płatków Owsianych
Upalne dni sprawiają, że ogarnia nas większe lenistwo i brak
apetytu. Jednak, jak twierdzą wszyscy lekarze i naukowcy, śniadanie jest jednym
z najważniejszych posiłków dnia. Dlatego dziś proponuję pyszny, orzeźwiający i
bardzo sycący Koktajl Wiśniowy z dodatkiem kaszy jaglanej i płatków owsianych.
Oczywiście zamiast wiśni można użyć innych owoców, na jakie mamy w danym
momencie ochotę. Koktajl ten można przygotować na spokojnie wieczorem, schować
do lodówki i rano mieć już gotowy pyszny posiłek, aby móc dobrze zacząć nowy
dzień. Polecam gorąco.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g płatków owsianych
- 800 ml mleka krowiego lub roślinnego (wg własnych
preferencji)
- 320 g wiśni deserowych ( 1 słoiczek np. z Rolnika)
- 2 łyżki miodu lub cukru (opcjonalnie)
- 1 op. cukru waniliowego
Dodatkowo:
- bita śmietana (do dekoracji)
- kilka dodatkowych wiśni (do dekoracji)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przesypać na gęste sitko i naprzemiennie przelać
wrzątkiem potem zimną wodą, czynność tę powtórzyć przynajmniej dwa razy.
Następnie ugotować kaszę w ok 1½ szklanki zimnej wody do miękkości dodając do
niej cukier waniliowy. Patki owsiane umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą,
ostawić na 10 min, aby płatki zmiękły. Następnie przelać płatki przez sitko i
opłukać pod bieżącą letnią wodą. Gdy kasza i płatki będzie już gotowe umieścić
je w blenderze kielichowym (można użyć także blendera ręcznego), dodać 1
szklankę mleka i zmiksować na gładką masę. Gdy kasza i płatki będą już dokładnie
zmiksowane dodać pozostałe mleko (na tym etapie ilość mleka można regulować wg
własnych preferencji, – jeśli chcemy uzyskać coś na kształt gęstej owsianki,
mleka dodać mniej. Jeśli koktajl ma być bardziej płynny, mleka dodać więcej).
Nie przerywając miksowania dodać cały słoiczek wiśni deserowych razem z syropem
oraz cukier lub miód wg własnych preferencji. W sezonie można wykorzystać
świeże, wcześniej wydrylowane wiśnie, ale wtedy konieczne będzie dosłodzenie koktajlu
cukrem lub miodem w większej ilości.
Koktajl można podawać zaraz po
przygotowaniu udekorowany odrobiną bitej śmietany, kilkoma całymi wiśniami a
także listkiem świeżej mięty. Koktajl przechowywać w lodówce i spożyć max w
ciągu dwóch dni.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz