Koktajl Wiśniowy z Kaszy Jaglanej i Płatków Owsianych


Koktajl Wiśniowy z Kaszy Jaglanej i Płatków Owsianych

Upalne dni sprawiają, że ogarnia nas większe lenistwo i brak apetytu. Jednak, jak twierdzą wszyscy lekarze i naukowcy, śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków dnia. Dlatego dziś proponuję pyszny, orzeźwiający i bardzo sycący Koktajl Wiśniowy z dodatkiem kaszy jaglanej i płatków owsianych. Oczywiście zamiast wiśni można użyć innych owoców, na jakie mamy w danym momencie ochotę. Koktajl ten można przygotować na spokojnie wieczorem, schować do lodówki i rano mieć już gotowy pyszny posiłek, aby móc dobrze zacząć nowy dzień. Polecam gorąco.



Składniki:

- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g płatków owsianych
- 800 ml mleka krowiego lub roślinnego (wg własnych preferencji)
- 320 g wiśni deserowych ( 1 słoiczek np. z Rolnika)
- 2 łyżki miodu lub cukru (opcjonalnie)
- 1 op. cukru waniliowego


Dodatkowo:

- bita śmietana (do dekoracji)
- kilka dodatkowych wiśni (do dekoracji)




Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przesypać na gęste sitko i naprzemiennie przelać wrzątkiem potem zimną wodą, czynność tę powtórzyć przynajmniej dwa razy. Następnie ugotować kaszę w ok 1½ szklanki zimnej wody do miękkości dodając do niej cukier waniliowy. Patki owsiane umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą, ostawić na 10 min, aby płatki zmiękły. Następnie przelać płatki przez sitko i opłukać pod bieżącą letnią wodą. Gdy kasza i płatki będzie już gotowe umieścić je w blenderze kielichowym (można użyć także blendera ręcznego), dodać 1 szklankę mleka i zmiksować na gładką masę. Gdy kasza i płatki będą już dokładnie zmiksowane dodać pozostałe mleko (na tym etapie ilość mleka można regulować wg własnych preferencji, – jeśli chcemy uzyskać coś na kształt gęstej owsianki, mleka dodać mniej. Jeśli koktajl ma być bardziej płynny, mleka dodać więcej). Nie przerywając miksowania dodać cały słoiczek wiśni deserowych razem z syropem oraz cukier lub miód wg własnych preferencji. W sezonie można wykorzystać świeże, wcześniej wydrylowane wiśnie, ale wtedy konieczne będzie dosłodzenie koktajlu cukrem lub miodem w większej ilości. 

Koktajl można podawać zaraz po przygotowaniu udekorowany odrobiną bitej śmietany, kilkoma całymi wiśniami a także listkiem świeżej mięty. Koktajl przechowywać w lodówce i spożyć max w ciągu dwóch dni.




Smacznego


Komentarze

Popularne Posty