Domowe Nachos'y z Guacamole
Domowe Nachos'y z Guacamole
Nastała wreszcie ciepła i przyjemna pogoda, która sprzyja
imprezowaniu lub wypoczywaniu na tzw.: wolnym powietrzu. Proponuję, więc na dziś domowe Nachos'y z
pyszną, zdrową, treściwą i pełną orzeźwiającego smaku pastą Guacamole. Jest to
bardzo oryginalna i lubiana przez wielu przystawka, która idealnie pasuję do
każdej imprezy i nie tylko. Polecam.
Składniki na Nachos'y:
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 120 ml ciepłej wody
- 45 ml oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- przyprawy do posypania: papryka, czosnek, mielona cebulka,
mieszanka ziół itp.
Składniki na Guacamole:
- 2 duże, dojrzałe Avocado
- 1 duży lub dwa małe pomidory (najlepiej malinowe)
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 cebula szalotka lub czerwona
- 1 limonka lub mała cytryna
- kilka listków świeżej kolendry lub pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przygotowanie Nachosów:
Ze wszystkich wymienionych wyżej składników zagnieć
elastyczne i gładkie ciasto - można użyć do tego miksera (z hakiem lub
świderkami). Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć na bok na ok 15
minut.
W tym czasie przygotować pastę Guacamole wg przepisu
podanego niżej.
Następnie oderwać kawałek ciasta i rozwałkować na bardzo
cienki placek - ok 1-2 mm. Kroić placek na małe trójkąciki. Czynność powtarzać
z pozostałą częścią ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a piekarnik
nagrzać do 160°C. Nachos'y układać na blaszce jeden obok drugiego i piec w
nagrzanym piekarniku przez ok 15 min lub do czasu aż się przyrumienią.
Przygotowanie Guacamole:
Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę a miąższ
wydrążyć łyżką do miseczki. Rozgnieść widelcem na pastę lub zmiksować chwilę
blenderem ręcznym. Skórkę z wydrążonych połówek Awokado można umyć i wykorzystać,
jako naczynka do podania Guacamole. Bardzo oryginalnie to wygląda. Sok z
limonki lub cytryny wycisnąć do pasty z Awokado i wymieszać. Pomidory naciąć
ostrym nożem na czubku, zanurzyć we wrzątku na ok 20-30 sekund a następnie
obrać ze skórki. Kroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne (nie będą nam
potrzebne). Pozostały miąższ pokroić w małą kostkę i dodać do pasty. Cebulę,
papryczkę i kolendrę posiekać bardzo drobno, dodać do pasty. Na koniec wszystko
dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami do smaku. Gotowe Guacamole najlepiej
wstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby składniki się ze sobą trochę ,,przegryzły”.
Podawać w miseczce z chipsami, chrupkim pieczywem, nachosami itp.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz