Czekoladowe Ciasteczka z Orzeszkami Pini
Czekoladowe Ciasteczka z Orzeszkami Pini
Mięciutkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz, czekoladowo – orzechowe (za sprawą kremu Nutella) i posypane delikatnymi orzeszkami Pini ciasteczka, to szybki sposób na ugoszczenie
niespodziewanych gości. Idealnie nadają się także, jako przekąska, którą można
wszędzie ze sobą zabrać. Mogą posłużyć także, jako słodki prezent, jeśli
zapakuje się je w elegancją puszkę lub pudełko. Robi się je błyskawicznie a ich
smak to raj dla podniebienia. Znikają prawie w mgnieniu oka. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego Nutella
- 60 g masła
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki drożdży instant
- 2 szczypty soli
- 2 duże jajka lub 3 małe
- 160 g cukru trzcinowego
- garść orzeszków Pini do posypania
- 100 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich (mogą być
też mielone migdały)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160°C. Jajka z cukrem umieścić w
misie miksera i zmiksować na gładką dość gęstą masę. Mąkę przesiać, dodać sól i
drożdże, wymieszać. Czekolady i krem Nutella oraz masło roztopić w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej do uzyskania gładkiej i płynnej
konsystencji. Gdy masa jajeczna będzie już dokładnie ubita dodać mieszankę
mączną, płynną czekoladę i zmielone orzechy. Wszystko dokładni wymieszać.
Konsystencja ciasta powinna przypominać bardzo gęsty jogurt. Dużą blachę z
piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na
blachę w formie tzw. kleksów. Każdy kleks posypać orzeszkami Pini i wstawić do
piekarnika na 15 min. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.
Z podanych
wyżej proporcji powinno wyjść ok 16 dużych ciastek. Można robić też małe kleksy
i zrobić więcej mniejszych ciasteczek.
Po wystudzeniu przechowywać z szczelnym
pudełku lub puszcze.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz