Czekoladowa Beza z Kremem Stracciatella


Czekoladowa Beza z Kremem Stracciatella

Dziś na deser proponuję delikatną czekoladową beze, której słodycz świetnie przełamuje śmietankowy krem z kawałkami gorzkiej czekolady. Pomijając czas oczekiwania na dokładne wysuszenie blatu bezowego, deser robi się bardzo szybko a zapewniam, że będzie smakował wszystkim łasuchom i miłośnikom bezy. Polecam gorąco.




Składniki na bezę:

- 4 białka
- 200 g cukru (drobnego do wypieków lub pudru)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżki gorzkiego kakao


Składniki na krem:

- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka Mascarpone
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

- 100 g gorzkiej czekolady do przyozdobienia



Przygotowanie bezy:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy ok 20 - 25 cm. Do misy miksera wlać białka i ubić na lekką pianę. Stopniowo zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości już na tym etapie przebicia piany z białek. Wyłączyć miksowanie i zdjąć misę z miksera.  Następnie na wierz piany przesiać kakao, mąką ziemniaczaną i dodać ocet. Delikatnie przy pomocy łyżki lub szpatułki wmieszać kakao, mąkę i ocet. Na tym etapie pod żadnym pozorem nie używać już miksera. Nie mieszać piany również zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników (użycie miksera lub zbyt długie mieszanie spowoduje, że piana się mocno rozrzedzi i nie będzie się już do niczego nadawać).
Pianę wyłożyć na narysowany wcześniej na papierze okrąg i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką nadając jej nieregularne kształty. Wstawić bezę do nagrzanego piekarnika i po ok 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120°C. Suszyć bezę dalej przez minimum 2½ godziny. Blat bezowy najlepiej przygotować dzień wcześniej tak, aby po wymaganym czasie suszenia pozostawić ją do rana w piekarniku. Dobrze wysuszona beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna i piankowa. Podczas suszenia beza może trochę popękać, ale to zupełnie normalne i nie ma się, czym przejmować, to tak ma być:-).


Przygotowanie kremu:

W misie miksera umieścić śmietankę, serek Mascarpone i cukier. Zacząć ubijać na wysokich obrotach do czasu aż masa stanie się gęsta i kremowa. Czekoladę posiekać na drobne kawałki i dodać do kremu. Wymieszać jeszcze chwilę szpatułką lub mikserem na niskich obrotach do chwili, aż cała czekolada będzie dobrze wymieszana z kremem.


Przygotowanie końcowe:

Na wysuszony blat bezowy wyłożyć krem Stracciatella i uformować w nierówne fale. Udekorować całość kawałkami pokruszonej lub startej na tarce czekolady. Można użyć własnej inwencji twórczej.






Smacznego

Komentarze

Popularne Posty