Czekoladowa Beza z Kremem Stracciatella
Czekoladowa Beza z Kremem Stracciatella
Dziś na deser proponuję delikatną czekoladową beze, której słodycz
świetnie przełamuje śmietankowy krem z kawałkami gorzkiej czekolady. Pomijając
czas oczekiwania na dokładne wysuszenie blatu bezowego, deser robi się bardzo
szybko a zapewniam, że będzie smakował wszystkim łasuchom i miłośnikom bezy.
Polecam gorąco.
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru (drobnego do wypieków lub pudru)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka Mascarpone
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady do przyozdobienia
Przygotowanie bezy:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy ok 20 - 25 cm. Do misy miksera
wlać białka i ubić na lekką pianę. Stopniowo zacząć dodawać cukier, łyżka po
łyżce, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być
bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości już na tym etapie
przebicia piany z białek. Wyłączyć miksowanie i zdjąć misę z miksera. Następnie na wierz piany przesiać kakao, mąką
ziemniaczaną i dodać ocet. Delikatnie przy pomocy łyżki lub szpatułki
wmieszać kakao, mąkę i ocet. Na tym etapie pod żadnym pozorem nie używać już
miksera. Nie mieszać piany również zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników
(użycie miksera lub zbyt długie mieszanie spowoduje, że piana się mocno
rozrzedzi i nie będzie się już do niczego nadawać).
Pianę wyłożyć na narysowany wcześniej na papierze okrąg i
uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką nadając jej nieregularne
kształty. Wstawić bezę do nagrzanego piekarnika i po ok 5 minutach zmniejszyć temperaturę
do 120°C. Suszyć bezę dalej przez minimum 2½ godziny. Blat bezowy najlepiej
przygotować dzień wcześniej tak, aby po wymaganym czasie suszenia pozostawić ją
do rana w piekarniku. Dobrze wysuszona beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na
spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna i piankowa.
Podczas suszenia beza może trochę popękać, ale to zupełnie normalne i nie ma się,
czym przejmować, to tak ma być:-).
Przygotowanie kremu:
W misie miksera umieścić śmietankę, serek Mascarpone i
cukier. Zacząć ubijać na wysokich obrotach do czasu aż masa stanie się gęsta i
kremowa. Czekoladę posiekać na drobne kawałki i dodać do kremu. Wymieszać jeszcze
chwilę szpatułką lub mikserem na niskich obrotach do chwili, aż cała czekolada
będzie dobrze wymieszana z kremem.
Przygotowanie końcowe:
Na wysuszony blat bezowy wyłożyć krem Stracciatella i
uformować w nierówne fale. Udekorować całość kawałkami pokruszonej lub startej
na tarce czekolady. Można użyć własnej inwencji twórczej.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz