Cytrynowe Mini Babeczki
Cytrynowe Mini Babeczki
Mocno cytrynowe i aromatyczne mini babeczki to świetna
propozycja na słodką przystawkę do kawy lub herbaty. Pięknie prezentują się na
paterze i na sam ich widok chce się je schrupać. Z podanego poniżej przepisu
można również upiec ciasteczka typu francuskie ,,Magdalenki”, ale do nich
potrzebne będą specjalne foremki w kształcie podłużnych muszelek. Dlatego
proponuję formę babeczek, bo tego typu foremki są bardziej popularne i dostępne
w większości domów. Polecam.
Składniki:
- 125 g masła
- 120 g drobnego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszysty krem.
Gdy masa będzie już miała jednolitą kremową konsystencję zacząć dodawać jajka, jedno
po drugim cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i
szczyptą soli a następnie wsypać do masy jajecznej. Miksować jeszcze przez kilka
minut aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Foremki do babeczek
wysmarować cienką warstwą tłuszczu i oprószyć mąką. Nakładać ciasto do ok ¾ wysokości
foremki. Można użyć także foremek silikonowych wówczas wystarczy tylko
delikatnie natłuścić je olejem. Piekarnik rozgrzać do 180°C
i piec babeczki przez ok 25 min aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu
wystudzić a następnie delikatnie wyjąć z foremek. Babeczki są bardzo kruche,
więc trzeba wyjmować je z dużą delikatnością i wyczuciem. Podawać z kawą lub
herbatą. Babeczki można również udekorować kremem, polewą czekoladową i
owocami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz