Bułki Szpinakowe z Sezamem
Bułki Szpinakowe z Sezamem
O tym, że Szpinak zawiera wiele cennych składników
odżywczych - witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są
silnymi przeciwutleniaczami - wie chyba każdy. Liście szpinaku są bogate
szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Przepisów na
dania z wykorzystaniem szpinaku jest także bardzo dużo. Ja dziś pragnę
przedstawić przepis na pyszne, chrupiące bułki z dodatkiem tego zdrowego
warzywa. Polecam gorąco do wypróbowania.
Składniki:
- 120 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 250 g mąki do wypieku chleba
- 50 g mąki krupczatki
- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 35 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
- 200 ml mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 1 jajo
- garść sezamu lub inne ziarna do posypania bułek
Przygotowanie:
Świeży szpinak dokładnie umyć i osuszyć a mrożony rozmrozić.
Zmiksować szpinak w blenderze z 200 ml mleka na gładką masę. Przelać masę
szpinakową do garnuszka i lekko podgrzać (nie gotować i pilnować, aby masa nie
była zbyt gorąca). Wszystkie trzy rodzaje mąki oraz sól wymieszać ze sobą. Do
cieplej masy szpinakowej dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mieszanki mącznej oraz
pokruszone drożdże a następnie dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min, aby
drożdże podjęły pracę. Następnie połączyć mąkę z masą szpinakowo-drożdżową i
zagnieść miękkie i elastyczne ciasto dodając miękkie masło pod koniec
wyrabiania. Można użyć również miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto przełożyć
do miseczki oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1½ h, aby ciasto
podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i
podzielić na 9 równych części (po ok 90 g każda). Uformować z każdej części
kulkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem ok 5 cm
odstępów, ponieważ bułki wyrosną. Każdą bułeczkę naciąć delikatnie ostrym nożem
na krzyż. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok
30 min. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Przed włożeniem bułek do piekarnika
posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu lub innymi
ulubionymi ziarnami. Bułki piec przez 20 min. Po upieczeniu wystudzić na
kratce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz