Ziemniaczki Faszerowane z Gotowanym Mięsem
Ziemniaczki Faszerowane z Gotowanym Mięsem
Często spotykam się z pytaniem – co można zrobić z mięsa, na
którym wcześniej ugotowaliśmy rosół? Jest wiele możliwości na wykorzystanie
takiego mięsa np. pulpeciki, potrawka, pasta mięsna do chleba, sałatka itd. Jakiś
czas temu na swoim blogu prezentowałam faszerowane ziemniaczki z farszem
twarogowym. Tym razem postanowiłam wypróbować ten przepis z wykorzystaniem właśnie
mięsa z rosołu. I to był strzał w 10-tke! Wyszły przepyszne i są świetnym
pomysłem na tzw. ,,obiad inaczej”. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu a
jestem pewna, że wszyscy, którzy będą mieli okazję ich skosztować będą
zachwyceni.
Składniki:
- 6 średnich
ziemniaków ( do pieczenia) na łódeczki
- 6-8 średnich
podudzi z kurczaka lub 4 duże udka
- 2 cebule
- sól,
pieprz
- 1 mała
marchewka
- 1 mały
korzeń pietruszki
- ¼
średniego selera
- 10 g
miękkiego masła
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach w
osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Cebulę pokroić w
kostkę i podsmażyć na patelni.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na pół.
Delikatnie łyżeczką wydrążyć środek, aby powstała ,,łódeczka”. Ziemniaczane ,,łódeczki” posmarować niewielką
ilością oleju i posypać solą i pieprzem. Mięso gotować wraz z marchewką,
pietruszką i selerem do miękkości (najlepiej użyć mięsa z ugotowanego rosołu).
Następnie mięso obrać od kości i zmielić w maszynce do mięsa razem z 2 lub 3
łyżkami wydrążonego miąższu z ziemniaków oraz z wcześniej podsmażoną cebulą.
Wszystko doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie i łyżeczką dość obficie
nakładać do ,,łódeczek” ziemniaczanych. Na wierzchu każdej ,,łódeczki” położyć
cieniutki plasterek zimnego masła. Ziemniaki umieścić w papilotkach do babeczek
i układać jedna przy drugiej na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać przez około 40 min, aż farsz się
lekko zarumieni. Podawać na ciepło z ulubioną sałatką, surówką lub gotowanymi
warzywami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz