Torcik Bounty
Torcik Bounty
Torcik ten jest propozycją dla wszystkich miłośników kokosowego
batonika Bounty. Mocno czekoladowe, mięciutkie i wilgotne ciasto Brownie z
ukrytą masą kokosową w środku, oblane czekoladą jest naprawdę pyszne.
Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki:
- 2
tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1
tabliczka mlecznej czekolady (razem 100 g)
- 70 g mąki
pszennej
- 100 g
masła
- 10 łyżek
śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka
cukru
- 4 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki
ekstraktu waniliowego
- 200 g
wiórków kokosowych
- 100 g lub
150 g mleka skondensowanego słodzonego
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady
mlecznej
- 150 g
czekolady gorzkiej
- 50 ml
śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Formę (okrągła tortownica o Ø 26 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia.
Wiórki kokosowe zmiksować w blenderze i przesypać do miski.
Dodać mleko skondensowane i dokładnie wymieszać, aby wszystkie wiórki były
dokładnie połączone. Ilość mleka można regulować w zależności o uzyskanej
konsystencji. Masa ma myć zwarta, lecz nie płynna. Odstawić na bok i
przygotować ciasto.
Jajka wbić do misy miksera dodać ekstrakt waniliowy i cukier. Utrzeć na jednolity puszysty krem.Połamane oba rodzaje czekolady włożyć do rondelka. Dodać
masło i 10 łyżek śmietanki kremówki 30%. Rozpuść na małym ogniu i przestudzić.
Przestudzoną masę czekoladową dodać do masy jajecznej. Wsypać mąkę i miksować
jeszcze przez chwile aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie
całą masę przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piec 45 minut. Zostawić potem ciasto do całkowitego wystygnięcia. Po upieczeniu
na wierzchu ciasta widoczna będzie twarda skorupka. Należy ją ściąć bardzo
delikatnie ostrym nożem, aby wyrównać całą powierzchnię ciasta. Przy pomocy wąskiego,
ale wysokiego kieliszka wydrążyć w cieście otwory. Wydrążone środki zostawić
będą jeszcze potrzebne. Przy wydrążaniu starać się ich nie pokruszyć i nie
połamać. Z każdego wydrążonego środka odciąć cienką (ok 5 mm) warstwę z
wierzchu i ze spodu (po 2 krążki z każdego wydrążonego środka). Posłużą one do
zamknięcia masy kokosowej w cieście. Teraz do każdego wydrążonego otworu w
cieście głównym włożyć po jednym krążku ciasta i docisnąć delikatnie palcem lub
spodem kieliszka do dna tortownicy. Każdy otwór dokładnie wypełnić masą
kokosową i wierzch masy przykryć drugim krążkiem. Docisnąć. Następnie w garnku
podgrzać śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do
czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Tak przygotowaną polewę od razu
przelać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całości łopatka. Ciasto udekorować
wg własnych upodobań. Odstawić na 1 h, aby czekolada zastygła.
* Z pozostałych resztek z wydrążonych środków można zrobić
ciasteczka Brownie. Opis przygotowania ciasteczek w linku.
http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/05/czekoladowe-ciasteczka-brownie-w.html
http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/05/czekoladowe-ciasteczka-brownie-w.html
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz