Torcik Bounty


Torcik Bounty

Torcik ten jest propozycją dla wszystkich miłośników kokosowego batonika Bounty. Mocno czekoladowe, mięciutkie i wilgotne ciasto Brownie z ukrytą masą kokosową w środku, oblane czekoladą jest naprawdę pyszne. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.  

Składniki:

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (razem 100 g)
- 70 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 10 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g lub 150 g mleka skondensowanego słodzonego


Składniki na polewę:

- 100 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki kremówki 30%


Przygotowanie:

Formę (okrągła tortownica o Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 

Wiórki kokosowe zmiksować w blenderze i przesypać do miski. Dodać mleko skondensowane i dokładnie wymieszać, aby wszystkie wiórki były dokładnie połączone. Ilość mleka można regulować w zależności o uzyskanej konsystencji. Masa ma myć zwarta, lecz nie płynna. Odstawić na bok i przygotować ciasto.

Jajka wbić do misy miksera dodać ekstrakt waniliowy i cukier. Utrzeć na jednolity puszysty krem.Połamane oba rodzaje czekolady włożyć do rondelka. Dodać masło i 10 łyżek śmietanki kremówki 30%. Rozpuść na małym ogniu i przestudzić. Przestudzoną masę czekoladową dodać do masy jajecznej. Wsypać mąkę i miksować jeszcze przez chwile aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie całą masę przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45 minut. Zostawić potem ciasto do całkowitego wystygnięcia. Po upieczeniu na wierzchu ciasta widoczna będzie twarda skorupka. Należy ją ściąć bardzo delikatnie ostrym nożem, aby wyrównać całą powierzchnię ciasta. Przy pomocy wąskiego, ale wysokiego kieliszka wydrążyć w cieście otwory. Wydrążone środki zostawić będą jeszcze potrzebne. Przy wydrążaniu starać się ich nie pokruszyć i nie połamać. Z każdego wydrążonego środka odciąć cienką (ok 5 mm) warstwę z wierzchu i ze spodu (po 2 krążki z każdego wydrążonego środka). Posłużą one do zamknięcia masy kokosowej w cieście. Teraz do każdego wydrążonego otworu w cieście głównym włożyć po jednym krążku ciasta i docisnąć delikatnie palcem lub spodem kieliszka do dna tortownicy. Każdy otwór dokładnie wypełnić masą kokosową i wierzch masy przykryć drugim krążkiem. Docisnąć. Następnie w garnku podgrzać śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Tak przygotowaną polewę od razu przelać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całości łopatka. Ciasto udekorować wg własnych upodobań. Odstawić na 1 h, aby czekolada zastygła.






* Z pozostałych resztek z wydrążonych środków można zrobić ciasteczka Brownie. Opis przygotowania ciasteczek w linku.

http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/05/czekoladowe-ciasteczka-brownie-w.html


Smacznego

Komentarze

Popularne Posty