Sernik Cappuccino


Sernik Cappuccino

Na drugim miejscu wśród moich ulubionych ciast zaraz po Bezach, są Serniki. Na moim blogu można znaleźć przepisy np.: na Sernik z musem Bailey’s, Sernik Black Red White, Sernik Czekoladowy z Wiśniami w Rumie, Sernik Ferrero Rocher czy też Sernik Pistacjowo-Malinowy. A dziś pragnę przedstawić Wam Sernik Cappuccino. Mocno aromatyczny, aksamitny i wilgotny w środku, pieczony na orzechowo – migdałowym spodzie, o smaku kawy Cappuccino i przykryty pianką z bitej śmietany. Mówię Wam, po prostu pycha. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na spód:

- 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów w płatkach
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła


Składniki na masę serową:

- 1 kg tłustego twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 150 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- ¼ łyżeczki cynamonu


Dodatkowo:

- 330 ml śmietanki 30%
- 1 op. bitej śmietany w proszku Śnieżka


Przygotowanie:

Orzechy i migdały zmielić na drobne kawałki lub drobno posiekać. W garnku roztopić masło. Dodać posiekane orzechy i 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o Ø 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i wyłożyć dno mieszanką orzechową. Wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 160°C i piec spód orzechowy przez 10 minut. Następnie wyjąć formę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 230°C i zacząć przygotowywać masę serową.

Do misy miksera włożyć ser dodać cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach do połączenia składników a następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Z 250 ml śmietanki odlać 50 ml i zagotować. Do ciepłej śmietanki dodać kawę i cynamon a następnie dokładnie wymieszać. Wystudzić w zimnej wodzie. Gdy masa serowa uzyska już jednolitą konsystencję dodać pozostałe 200 ml śmietanki i miksować na najwyższych obrotach przez ok 5 minut. Na sam koniec dodać ostudzoną kawę i miksować jeszcze do chwili aż kawa wymiesza się dokładnie z masą serową. Masę przelać na orzechowy spód i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 230°C przez 10 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec sernik jeszcze przez 1h. Po upieczeniu odstawić sernik do całkowitego ostygnięcia.

Gdy sernik będzie już całkowicie zimny przygotować bitą śmietanę. Do misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietankę i dodatkowo wsypać opakowanie bitej śmietany w proszku (Śnieżka). Miksować na najwyższych obrotach przez ok 10 min aż masa będzie bardzo gęsta. Następnie przy pomocy worka cukierniczego z ozdobną końcówką do kremów udekorować wierzch sernika wg własnej fantazji. Dodatkowo śmietankę można posypać startą na tarce czekoladą.





Smacznego


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. I musze przyznać że jest pyszny!!! Robiłam go pierwszy raz i smak nawet mnie zaskoczył, oczywiście pozytywnie. Polecam gorąco 😙

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty